Haški istražitelji drugi dan razgovarali s generalom Markačem

HAŠKI istražitelji drugi su dan razgovarali s umirovljenim generalom Mladenom Markačem i ispitivali ga o operacijama Medački Džep i Maslenica, a još se ne može naslutiti da se generala Markača tereti za bilo kakav zločin, rekao je Markačev odvjetnik.

´Završili smo akciju Maslenica u cijelosti i najveći dio akcije Medački Džep. Sutra bismo trebali završiti Medački džep i (govoriti o operacijama) Bljesak i Oluja´, rekao je odvjetnik umirovljenoga generala Mladena Markača, koji u svojstvu osumnjičenika odgovara na pitanja o tim operacijama hrvatske vojske. Haški sud vodi istragu o navodnim teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava u Hrvatskoj između 1991. i 1997. godine.

´Ničim nismo osjetili da se generala Markača izravno tereti za bilo kakav zločin (...) On je govorio o ulozi specijalne policije u akciji Džep ´93, o svojoj zoni odgovornosti´, rekao je Šeparović.

Šeparović je reagirao i na Vladino priopćenje o tome da mu je tražena dokumentacija dostavljena i ponovio da je zadovoljan ´korektnim odnosom´ s Ministarstvom obrane i unutrašnjih poslova.

´Ne želim politizirati, ne želim Vladi otežavati položaj, želim samo da se postupa sukladno zakonu i saborskoj deklaraciji, mislim da je general Markač zaslužio da ga se barem dovede u ravnopravan položaj sa haškim istražiteljima´, rekao je Šeparović.

General Markač u davanju iskaza ograničio se na svoju ulogu, kao zapovjednika specijalne policije, naglasio je odvjetnik Šeparović.

´General Markač govorio je istinu. Govorio je o svojoj ulozi i o potčinjavanju jedinica specijalne policije vojsci, ali nije govorio o ulozi drugih niti o odgovornosti drugih´, rekao je Šeparović.

U studenome je haškomu tužiteljstvu iskaz davao umirovljeni admiral Davorin Domazet koji je prekinuo davanje iskaza i zatražio da se pitanja haških istražitelja tiču njega osobno i njegove dužnosti glavnoga vojnog obavještajca.

Admiral Domazet nastavit će davanje iskaza krajem siječnja 2003. a za ponedjeljak je predviđeno da iskaz da umirovljeni general Ivan Korade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara