Haški istražitelji počeli saslušavati bivše i sadašnje djelatnike MUP-a i MORH-a

POMOĆNIK Ministrice pravosuđa Jakša Muljačić potvrdio je da su haški istražitelji danas počeli saslušanje bivših i sadašnjih djelatnika MUPa i MORHa u svojstvu svjedoka koji bi, nagađaju mediji, trebali dati iskaz o vojnoredarstvenim akcijama "Oluja" i "Medački džep".

"Prvi takav razgovor počeo je danas", kazao je Hini Muljačić, ne želeći otkriti gdje i koga haški istražitelji ispituju.

Ured tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda (MKS) u Zagrebu zatražio je razgovor s nekolicinom bivših i sadašnjih djelatnika MUP-a i MORH-a u svojstvu svjedoka. Razgovori su zatraženi na uobičajeni način u okviru istraga koje se vode i prigodom kojih je već saslušan čitav niz svjedoka putem bivšeg vladina Ureda za suradnju s MKS, kazao je Muljačić.

Po njegovim saznanjima, svi pozvani svjedoci odazvat će se pozivu na razgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Raspored tih razgovora dogovarat će se između svjedoka i Ureda tužiteljstva", rekao je Muljačić, dodavši da će saslušanju djelatnih osoba MUP-a i MORH-a nazočiti i predstavnik hrvatske Vlade.

Nije želio potvrditi medijska nagađanja da su među pozvanim svjedocima bivši pomoćnici ministra unutarnjih poslova Marjan Benko i Joško Morić, bivši zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, a sada zapovjednik Interventne policije MUP-a Josip Turkalj, bivši zapovjednik Sektora Specijalne policije Ante Šoljić te tadašnji djelatnik u tom sektoru Zdravko Janić.

Primitak poziv na svjedočenje do sada su potvrdili Benko i Turkalj.

Početkom siječnja visoki izvor u Vladi koji je želio ostati anoniman opovrgnuo je tvrdnje u medijima da je na razgovor pozvan i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak koji je također izjavio da nikakvu obavijest ili poziv nije dobio.

Haške istražitelje navodno zanima razdoblje od 1993. do 1995., posebno dio u kojem su sudjelovali pripadnici MUP-a, točnije Specijalna policija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara