Haški sudac nezadovoljan pripremama suđenja Čermaku i Markaču

Predraspravni sudac Kevin Parker u srijedu je zbog "nedovoljnog napretka u pripremama za suđenje" kritizirao optužbu i obranu u postupku Haškog suda (ICTY) protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

"Moram konstatirati da nije došlo do zadovoljavajućeg napretka u odnosu na posljednju statusnu konferenciju održanu prije 120 dana. Izgleda da predmet izmiče kontroli, da se nasukava", rekao je sudac Parker na današnjoj sjednici posvećenoj pripremama za suđenje.

Predmetni tužitelj Kenneth Scott nije prihvatio kritiku, ističući da "pripreme idu naprijed" i da je optužba u tom razdoblju obznanila glavninu dokaznog materijala obrani, dostavivši 479 dokumenata, uključujući video-snimke, izjave svjedoka i transkripte.

Čermakov branitelj Čedo Prodanović, i Markačev branitelj Miroslav Šeparović, ukazali su na teškoće obrane zbog toga što optužnica još nije u konačnom obliku, obzirom na prijedlog za njezinu izmjenu.

Sudac Parker najavio je da će uskoro biti donesena odluka o svibanjskom prijedlogu Tužiteljstva za izmjenu optužnice.

"Prvo trebamo definiranu optužnicu, nakon toga slijedi prigovor na optužnicu a tek tada možemo krenuti na usuglašavanje nespornih činjenica s optužbom", objasnio je Šeparović.

Na sjednici je bilo riječi i o zahtjevima branitelja za izmjenu uvjeta boravka dvojice generala na privremenoj slobodi, na kojoj su od 3. prosinca 2004.

Ranije je podneskom zatraženo da se Čermaku omogući da boravi i u Zagrebu, a ne samo u svom dvorcu Klokovec u Hrvatskom zagorju, dok je Markačeva obrana najavila zahtjev da mu se dopusti da ljeto provede na moru, na preporuku liječnika.

"Zdravstveno stanje generala Markača je loše. Prošli je tjedan proveo u bolnici i liječnici su preporučili da ljeto provede na moru, u svom apartmanu 150 km od Zagreba, pa ćemo mi podnijeti takav zahtjev", najavio je drugi branitelj Goran Mikuličić.

Sudac Parker najavio je skoro rješavanje zahtjeva Čermakove obrane te primio na znanje najavu podneska za Markača. Od obiju strana u postupku zatražio je veći napredak u pripremema za suđenje do iduće statusne konferencije.

General HV-a Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin nakon operacije Oluja i policijski general Markač, koji je zapovjedao Specijalnim postrojbama MUP-a tijekom operacije, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja protiv srpskih civila u Kninskoj krajini od kolovoza do studenog 1995.

Tereti ih se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine.

ICTY je optužnicu objavio u veljači 2004. Čermak i Markač predali su se 11. ožujka, a na prvom pojavljivanju odbacili su sve optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara