Haški tužitelj: Tuđman je vodio zločinački pokret stvaranja velike Hrvatske

Foto: Arhiva

"FRANJO TUĐMAN bio je na čelu zločinačkog pokreta kojem je cilj bio stvoriti veliku Hrvatsku", rekao je haški tužitelj Kenneth Scott u svojoj završnoj riječi na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne, premijeru Jadranku Prliću, ministru obrane Brunu Stojiću, zapovjednicima HVO-a Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, zapovjedniku vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i šefu komisije za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću. Svi oni optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv nehrvata na područjima u BiH koja su željela pripojiti Hrvatskoj.

"Projekt velike Hrvatske osmišljen je od vrha prema dolje. Vodio ga je Tuđman, a optužena šestorka bili su njegovi arhitekti i izvršitelji", rekao je Scott koji je svoje tvrdnje potkrijepio transkriptima iz Tuđmanovog ureda, kao i izjavama koje su javno davali hrvatski, bosansko-hercegovački i strani dužnosnici. "Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939. godine", tvrdi Scott.

Iznoseći završnu riječ, Scott se također pozvao na izjave Mate Granića, bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova, Josipa Manolića, bivšeg hrvatskog premijera, i Petara Galbraitha, bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj. Iz njihovih se izjava, tvrdi Scott, vidi da se Tuđman zalagao za preseljenje stanovništva u Herceg Bosni i da je prema Bošnjacima imao negativan odnos.

Scott također kaže kako su obrane Petkovića i Praljka i same potvrdile da su vojne snage u Herceg Bosni provodile naredbe iz političkog vrha. "I sam je Prlić u razgovoru s haškim istražiteljima rekao da je HVO odgovoran za zločine", kaže haški tužitelj Scott.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara