HAZU: Akademik Herbert Mang o novom austrijskom modelu probijanja tunela

PREDAVANJE o numeričkoj mehanici u postupku probijanja tunela po novim austrijskim metodama večeras je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održao redoviti član Austrijske akademije znanosti Herbert Mang.

Uglednog znanstvenika i profesora na bečkome Tehnološkom sveučilištu u Zagreb je pozvao Odbor za proizvodne znanosti Razreda za tehničke znanosti HAZU-a. Predavanjem prof. Manga taj je odbor proslavio i svojevrstan jubilej - 20. manifestaciju koju je priredio u nastojanju da poveća razmjenu znanstvenih i tehnoloških informacija s najrazvijenijim zemljama.

Akademicima i članovima akademske zajednice, među kojima je bilo i više asistenata s tehničkih fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta, akademik Mang potanko je izložio sve razine postupka poznata pod nazivom - nova austrijska metoda probijanja tunela. Za tu usavršenu i zahtjevnu metodu može se reći da je spoj snimanja stanja na terenu i mjernih podataka koji se računalno obrađuju i pokazuju učinkovitost probijanja tunela.

Prije predavanja Mang je podsjetio da je Austrijska akademija znanosti osnovana 1847., da ima dva razreda: za matematičke i prirodne te za društvene i humanističke znanosti. Jedno od pravila Akademije odnosi se i na životnu dob akademika pa tako, rekao je Mang, aktivno članstvo u Akademiji prestaje onim članovima koji su navršili 70 godina, ali zadržavaju sva prava redovitih članova.

Time se, istaknuo je, Akademija nastoji ´otvoriti´ mlađim znanstvenicima, jer želi biti živo tijelo tradicije i suvremenosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara