hazu: sjećanje na akademika kostu angelija radovanija

Komemorativni sastanak o prvoj obljetnici smrti akademika Koste Angelija Radovanija danas je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredio Razred za likovne umjetnosti HAZU čiji je redoviti član Kosta Angeli Radovani bio od 1992.

Trajnost kiparskoga opusa akademika Radovanija osigurana je bez svake sumnje što potvrđuje i današnja komemoracija, ustvrdio je Akademijin član-suradnik Radovan Ivančević koji je podsjetio na umjetničku i ljudsku osobnost Angelija Radovanija.

U tom smislu, rekao je Ivančević, komemoracije su i radostni događaji na kojima se provjerava i potvrđuje trajnost ljudskoga djela što je, istaknuo je, slučaj kada se radi o akademiku Angeliju Radovaniju.

U hrvatskom kiparstvu druge polovine 20. stoljeća Angeli Radovani uvijek će biti i ostati jedan od trojice najistaknutijih kipara, rekao je Ivančević. Posebice se osvrnuvši na ´likovno vrijeme´ u kojemu je umjetnik živio, budući da se tada apstrakcija smatrala modernističkom koncepcijom.

Podsjetio je na odnos Radovanija prema apstrakciji u kiparstvu, odnosno na njegovo stajalište da je ´demarkaciona linija prema apstrakciji nos, jer kad se sve reducira ostaje glava - kugla i piramida nosa´.

Iza te demarkacione linije, dodao je Ivančević, akademik Angeli Radovani nikada nije išao. Ta koncepcija sažimanja i redukcije, ustvrdio je, Radovaniju je osigurala mjesto jednoga od najbriljantnijih portretista u hrvatskome kiparstvu.

Kada je pak riječ o sjećanju na kiparevo djelo, Ivančević je rekao kako se ´obraz gradu Zagrebu može spasiti tako da se u jednom od najljepših parkova postavi umjetnikova skulptura i tako se nadoknadi dosadašnji propust´.

Kosta Angeli Radovani rođen je u Londonu 1916. Osnovnu školu i gimnaziju polazio je u Zagrebu. Završio je Likovnu akademiju Brera u Milanu i specijalke za kiparstvo i grafiku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Osnovao je 1950. katedru kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu gdje je radio do njezinoga zatvaranja 1955. Do 1987. bio je redoviti profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Samostalno je izlagao 60-ak puta u zemlji i inozemstvu, a od 1940. sudjelovao je i na više od 600 skupnih izložaba.

Akademik Kosta Angeli Radovani preminuo je u Zagrebu 27. veljače 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara