HBOR: Uspješno poslovanje u 2003. godini i međunarodna priznanja

NA JUČER održanoj sjednici Nadzornog odbora prihvaćeno je godišnje izvješće HBOR-a za 2003. godinu koje će biti upućeno Hrvatskom saboru na usvajanje. HBOR je i u 2003. godini uspješno poslovao, a u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je poboljšanje poslovanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Slijedeći svoju misiju podrške razvitku hrvatskog gospodarstva HBOR je i u 2003. godini uspješno poslovao o čemu svjedoče odobreni krediti u vrijednosti od 3. 877, 4 milijuna kuna, ostvarena dobit od 166, 7 milijuna kuna te povećanje bilančne sume za 22,9 posto u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, tijekom prvih pet mjeseci 2004. godine HBOR je poboljšao svoje poslovanje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Kako bi doprinio stvaranju konkurentnijeg hrvatskog izvoza HBOR je u 2003. godini smanjio kamatne stope u svojim programima, pritom osobito vodeći računa o izvoznicima i gospodarstvenicima koji posluju na područjima od posebne državne skrbi i otocima. Osim smanjenja kamatnih stopa, HBOR je u travnju 2004. godine također smanjio i omjer hipoteke za osiguranje povrata kredita s 1:2 na 1:1,5.

U proteklom razdoblju HBOR je produbio svoju suradnju ne samo s vodećim bankama u zemlji, već i s brojnim manjim poslovnim bankama, posebno na Programu pripreme roba za izvoz i izvoz roba i u programima kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva.
U prvoj polovici 2004. godine HBOR je naglašenom savjetodavnom ulogom uspio dodatno  približiti svoje programe krajnjim korisnicima: u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, županijskim i gradskim komorama održano je petnaest prezentacija HBOR-ovih programa s posebnim naglaskom na poticanje izvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi proširio svoje regionalno djelovanje i time još više bio u mogućnosti neposredno pomoći hrvatskim gospodarstvenicima u pretvaranju kvalitetnih ideja u uspješne poslovne projekte, HBOR je krajem 2003. otvorio informacijski centar u Splitu, a uskoro će biti otvoreni i novi centri u Osijeku i Rijeci. 

Dokaz HBOR-ovog uspješnog poslovanja je i godišnja nagrada uglednog financijskog časopisa Euromoney u kategoriji državnih institucija za najboljeg izdavatelja obveznica i zaduženja putem sindiciranih kredita.

Osim toga,  23. lipnja ove godine Standard & Poor's Ratings Services izmijenili su stav rejtinga HBOR-a iz stabilnog u pozitivni. U zaključku Standard & Poor's izvještaja stoji: "Upravljačka struktura Banke dokazala se kao konzervativna i svoje poslovanje temelji na relativno razboritim politikama odobravanja kredita i zaduživanja (…) Očekuje se da će HBOR zadržati značajnu ulogu u gospodarskim razvojnim planovima i politikama hrvatske Vlade."

HBOR će 17. rujna 2004. u Dubrovniku tradicionalno organizirati međunarodnu Konferenciju o izvozu (International Conference on Export Promotion). Na konferenciji će sudjelovati predstavnici najvažnijih hrvatskih i svjetskih financijskih institucija i tvrtki koji će ovom prilikom razmijeniti svoja iskustva i znanja vezana uz poboljšavanje i promicanje izvoznih program.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara