hcr podupire zahtjeve zaposlenih na razminiranju

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) smatra opravdanim zahtjev Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja da se uskoro utvrdi prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju i da ga se uputi u proceduru donošenja, izjavio je danas ravnatelj HCRa Oto Jungwirth.

Istaknuo je da postojeći Zakon o razminiranju treba prilagoditi dosadašnjoj praksi humanitarnog razminiranja, odnosno da su ´u praksi prevladani brojni aspekti razminiranja utvrđeni postojećim zakonom´. ´To nisu samo radna, socijalna i statusna pitanja, čije su rješavanje pirotehničari tražili na jučerašnjem prosvjednom skupu na Markovu trgu u Zagrebu, već je novim zakonom potrebno preciznije utvrditi odgovornost i obaveze pojedinih sudionika u cjelokupnom procesu razminiranja, te zakonski definirati pitanje tehničkog izvida, što postojećim zakonom uopće nije riješeno´, rekao je za Hinu Jungwirth.

Također treba izjednačiti status i uvjete hrvatskih i inozemnih pirotehničara, s tim da se strani pirotehničari ne mogu angažirati na poslovima razminiranja koji se financiraju iz domaćih izvora, već samo iz inozemnih donacija ili kredita.

Naveo je ´da su pri kraju pripreme za angažiranje ruskih pirotehničara na projektima razminiranja u Hrvatskoj u sklopu prijeboja klirinškog duga Ruske Federacije.´

´Očekujemo da će angažman ruskih pirotehničara početi krajem ožujka ili početkom travnja´, naveo je ravnatelj HCR-a. ´Predviđeno je da će se razminiranjem u idućih pet godina podmiriti klirinški dug Rusije u iznosu od 32 milijuna dolara´, pojasnio je Jungwirth, dodavši ´da će se ove godine razminiranjem prebiti dio klirinškog duga od oko pet milijuna dolara, u sklopu čega će se razminirati minska polja u Sisačko-moslavačkoj i najvjerojatnije u Karlovačkoj županiji´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara