hdz bih neće hdz-u hrvatske predložiti svoje kandidate za listu za dijasporu

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine neće sudjelovati u sastavljanju liste HDZa Hrvatske za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koje u posebnoj, XI. izbornoj jedinici, biraju hrvatski državljani koji žive u inozemstvu, jer je nezadovoljna ponuđenim mjestima na listi, doznaje se u toj stranci. L

"Očekivali smo najmanje jedno od prva tri mjesta na HDZ-ovoj listi za dijasporu, no HDZ Hrvatske nam nudi tek četvrtu poziciju, a sva predviđanja govore da bi ove godine dijaspora mogla izabrati tek trojicu zastupnika za Hrvatski sabor", rekao je danas za Hinu visoki dužnosnik bosanskohercegovačkog HDZ-a koji je želio ostati neimenovan.

Otkrio je kako će dijasporinu listu HDZ-a za slijedeće izbore predvoditi Zdenka Babić-Petričević, umirovljeni general HV-a Krešimir Ćosić te Florijan Boras.

Kako se doznaje, predsjedništvo HDZ-a BiH će sjednicu posvećenu odnosu prema HDZ-u Hrvatske i predstojećim izborima za Hrvatski sabor održati tek u utorak, dan poslije službenog završetka za dostavu kandidatskih lista.

Druge političke stranke za predstojeće izbore za Hrvatski Sabor na svojim će listama imati veći broj bivših i aktualnih dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska seljačka stranka na listi za dijasporu istaknut će bivšeg rektora mostarskog Sveučilišta Marka Tadića, dok će Hrvatski blok i HIP kandidirati Marka Tokića, bivšeg dužnosnika HDZ-a BiH kojeg je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH sankcionirao zbog uspostave Hrvatske samouprave u proljeće 2001. godine. Na toj će se listi naći i supruga haaškog zatvorenika Darija Kordića, Venera Kordić.

Doznaje se da će se Izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske dostaviti i nezavisna, tzv. generalska lista za dijasporu, koju bi predvodili generali Željko Glasnović, Stanko Sopta Baja i Mile Ćuk.

Narodna stranka "Radom za boljitak" braće Lijanović, vlasnika mesne industrije iz Širokog Brijega, također će imati svoju listu za dijasporu.

Glasovi bosanskohercegovačkih Hrvata do sada su bili ključni za izbor zastupnika iz dijaspore. Na prošlim izborima za Hrvatski sabor, u inozemstvu je ukupno glasovalo 127.000 birača od kojih su čak 110.000 bili Hrvati iz BiH.

(Hina) zk jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara