HDZ BiH osuđuje zlostavljanje Hrvata u zeničkom zatvoru

HDZ BiH najoštrije je osudio najnoviji slučaj zlostavljanja hrvatskih zatočenika u Kaznenopopravnom zavodu Zenica, koji se, kako se navodi u priopćenju, zbio u srijedu 29. siječnja, kada su zatvorski čuvari i bošnjački zatočenici pretukli skupinu Hrvata.

Jedan od pretučenih Hrvata završio je u zatvorskoj bolnici, a drugi u samici, dodaje se u priopćenju.

´To je samo jedan u nizu slučajeva sustavne represije nad zatočenim Hrvatima u KPZ Zenica, koja se očituje u fizičkom nasilju nad njima ili u kršenju njihovih ljudskih prava. Zastrašujuće je da su svaki put kada bi javno progovorili o svom položaju zatočenici bili grubo fizički ili na neki perfidniji način kažnjavani. Užasavaju svjedočenja o pokušajima prisilnog islamiziranja Hrvata´, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ BiH.

HDZ BiH zatražio je hitno pokretanje istrage o slučajevima zlostavljanja u Kazneno-popravnom zavodu Zenica i smjenu odgovornih za ta nedjela.

U provođenju tih mjera nužno je angažiranje najviših hrvatskih i bošnjačkih federalnih i državnih dužnosnika uz pomoć međunarodne zajednice, osobito Ureda Visokog predstavnika (OHR) kao i skupina za zaštitu i promicanje ljudskih prava, stoji u HDZ-ovu priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara