HDZ: Iznajmljivanje sabornice EPP-u je normalno, to je podupro i SDP-ovac

HDZ: Iznajmljivanje sabornice EPP-u je normalno, to je podupro i SDP-ovac
Foto:Pixsell/Tomislav Miletic

POVODOM Izbornog kongresa Europske pučke stranke (EPP), koji će se održati u Zagrebu od 19. do 21. studenog, HDZ se obratio javnosti priopćenjem u kojem "najoštrije odbacuje" navode da je HDZ privatizirao prostor Hrvatskog sabora iznajmljivanjem sabornice za održavanje tog skupa.

Riječ je o najvećemu političkom skupu europske političke obitelji, obitelji Hrvatske demokratske zajednice, ističu u HDZ-u.

Kongresu EPP-a, na kojem će se okupiti više od 2000 sudionika iz gotovo 40 zemalja, domaćini će biti predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik EPP-a Joseph Daul. Također, nazočit će mu njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Najoštrije odbacujemo takve navode"

"Najveći dio aktivnosti održat će se u zagrebačkoj Areni, no i u nekim drugim reprezentativnim prostorima Grada Zagreba. Među ostalim, sjednica Predsjedništva i Skupštine EPP-a održat će se u Hrvatskome saboru. U vezi s tim u pojedinim su se medijima pojavile određene dvojbe i pitanje je li HDZ privatizirao taj prostor. Takve navode držimo neutemeljenima i najoštrije ih odbacujemo", stoji u priopćenju HDZ-a koje potpisuje stranački glasnogovornik Zoltan Kabok.

Organizator Kongresa je Europska pučka stranka, navodi Kabok u priopćenju i nastavlja:"Njezina je praksa proteklih godina bila sjednice Predsjedništva i Skupštine organizirati u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu."

Predsjedništvo sabora odobrilo zahtjev većinom glasova

U priopćenju se pojašnjava kako je došlo do iznajmljivanja prostora Hrvatskog sabora za kongres Europske pučke stranke: "EPP se za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova. Tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a Božo Petrov iz Mosta bio je suzdržan."

"U skladu s odlukom o visini naknade za korištenje dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, EPP će platiti 42.500 kuna za korištenje i 31.988 kuna za ostale troškove. Zato, uzimajući u obzir pravilnik kojim je utvrđena mogućnost najma dvorana Hrvatskog sabora klubovima stranaka u Europskom parlamentu, u takvoj odluci ne vidimo ništa sporno i neuobičajeno", zaključuje se u priopćenju HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara