HDZ oštro protiv Josipovića: Hrvatska politika nije pridonosila ratu, smrti i sakaćenju

Foto: Goran Mehkek/Cropix

HDZ je nakon sjednice Predsjedništva objavio priopćenje u kojemu odbacuje dio govora predsjednika Josipoivća u BiH, te žali zbog dijela izgovorenog. Jadranka Kosor kazala je nakon sastanka kako nije znala kakav će govor Josipović održati, ali da je trebala biti obaviještena o tome.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice najsnažnije podržava politiku Vlade Republike Hrvatske pune potpore Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda s jasnom euroatlantskom perspektivom.

Kao država koja je prva na svijetu priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska je bila saveznik BiH u borbi protiv velikosrpske agresije. Sukladno Sporazumu o prijateljstvu i suradnji od 21. srpnja 1992. te Splitskog sporazuma od 22. srpnja 1995. između RH i BiH, Oružane snage Republike Hrvatske dale su golemi doprinos opstanku jedinstvene Bosne i Hercegovine te konačnoj pobjedi nad agresorskom politikom Slobodana Miloševića.

HDZ najoštrije odbacuje svaki pokušaj relativizacije krivnje Miloševićevog režima, prešućivanje njegove genocidne politike te izjednačavanja žrtve i agresora pod izlikom da su zločini počinjeni na svim stranama.

U tom smislu, Predsjedništvo HDZ žali što je u govoru predsjednika Ive Josipovića u Parlamentarnoj skupštini BiH izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Republike Hrvatske opstanku Bosne i Hercegovine, od zbrinjavanja stotina tisuća izbjeglica iz BiH do spašavanja Bihaća od novog genocida poput onog u Srebrenici.

Predsjedništvo HDZ najoštrije odbacuje dio govora predsjednika Josipovića u kojem se tvrdi da je Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama doprinijela politici koja je "požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijuna raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji."

Predsjedništvo HDZ odbacuje stajališta koja nisu u skladu s člankom 2. Deklaracije o Domovinskom ratu koju je Hrvatski sabor donio 13. listopada 2000. Ta je Deklaracija, donesena za vrijeme koalicije predvođene Ivicom Račanom, konstatirala kako je Republika Hrvatska vodila "pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome".

Predsjedništvo HDZ podsjeća na obveze iz Deklaracije o Domovinskom ratu u kojoj se u točki 7 kaže: "Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora poziva sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti".

Predsjedništvo HDZ inzistira na dosljednom poštivanju odluka Hrvatskog sabora i odbacuje poteze kojima se slabi parlamentarna demokracija.

Predsjedništvo HDZ duboko žali što, unatoč odredbama Ustava Republike Hrvatske, predsjednik Josipović nije svoje poruke o hrvatskoj politici prema BiH koordinirao s Vladom Republike Hrvatske.

Predsjedništvo HDZ isto tako smatra izuzetno važnim izražavanje pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersku ili političku orijentaciju. U tom smislu, poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevom Selu je pozitivan korak u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira.

Hrvatska demokratska zajednica će se kao i do sada zauzimati za politiku temeljenu na prihvaćanju povijesnih činjenica, odbacivanju revizije povijesti Domovinskog rata, ali i snažnog usmjerenja prema budućnosti suradnje, međusobnog uvažavanja i prosperiteta u jugoistočnoj Europi."

Hitan sastanak bivših premijera

Jadranka Kosor navodno je sazvala i hitan sastanak bivših premijera i ministara vanjskih poslova kako bi i s njima razgovarala oko Josipovićevog govora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara