HDZ osudila Pančićeve izjave o HVIDR-i i pozvala Vladu da preispita odluke ministarstva branitelja

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zatražila je danas od Vlade da "žurno preispita odluke Ministarstva branitelja i pravednu raspodjelu proračunskog novca" za braniteljske udruge, navodi se u priopćenju stranke. L

"HDZ najoštrije osuđuje izjave ministra za hrvatske branitelje Ivice Pančića kojim je odrekao mogućnost HVIDR-i da dobije proračunska sredstava za svoj rad. Nedopustivo je takvo drsko ponašanje jednog ministra hrvatske Vlade koji manipulira proračunskim sredstvima kao da su njegova vlastita, a ne sredstva svih poreznih obveznika", navodi HDZ u priopćenju i od Vlade traži da žurno preispita odluke Ministarstva branitelja.

Podsjeća da nevladina udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) okuplja hrvatske branitelje koji su teško stradali u obrani Hrvatske i smatraju da je nedopustiv krajnje diskriminatorski odnos prema tim ljudima i njihovu radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Pančić jučer je potpisao odluku o državnim potporama za rad braniteljskih udruga, a po kojoj HVIDR-a nije dobila niti kune. Pančić je time potvrdio svoju najavu izrečenu 2. travnja u Splitu "da HVIDR-a neće dobiti ni kune ako se ne izjasni o poštivanju pravne države, odnosno o sporazumu koji su Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Ministarstvo branitelja potpisali u ožujku 2001., a HVIDR-a nije".

Predsjednik HVIDR-e Damir Varaždinac komentirajući te Pančićeve izjave rekao je tada Hini da HVIDR-a neće potpisati taj sporazum jer je deklarativan, bez konkretnog sadržaja i ne obvezuje nikoga. Poručio je da HVIDR-i ne treba novac od Ministarstva branitelja ako to znači uvjetovanje njihova rada.

"Novac HVIDR-a ne može dobiti ako nije politički podobna, a to udruga ne može prihvatiti", rekao je Varaždinac dodajući da je HVIDR-a tražila da Ministarstvo branitelja financira programe koje je predložila i ništa drugo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara