HDZ podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena KZ-a

KLUB zastupnika HDZ-a jučer je Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, tvrdeći da je donošenjem tog organskog zakona povrijeđen Ustav jer ga nije izglasala većina saborskih zastupnika.

Na današnoj konferenciji za novinare o tome je izvijestio predsjednik HDZ-ova kluba Vladimir Šeks, rekavši da je Sabor izmjene KZ-a donio 9. srpnja s 58 glasova za, iako je Ustavom određeno da se takvi organski zakoni donose kvalificiranom većinom, dakle glasovima najmanje 76 zastupnika.

Šeks je podsjetio da je odmah po donošenju tog zakona Predsjedniku Republike uputio inicijativu za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti, no da do danas, unatoč prvotnom razumijevanju iz predsjednikova Ureda, takav postupak nije pokrenut.

Osvrnuo se i na odredbe izmijenjenog KZ-a po kojemu novinari mogu kazneno odgovarati za prenošenje informacije kojom se vrijeđa ili kleveće druga osoba.

Šeks neprihvatljivim drži da novinari odgovaraju za istinito i vjerno prenošenje navoda osobe koja je izrekla uvredljive ili klevetničke riječi na račun druge osobe, te je stoga podnio i amandman kojega Vlada, a ni vladajuća većina nije prihvatila tijekom glasovanja o izmjenama KZ-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbijanjem moga amandmana otvoren je lov na novinare jer kada se god nekome ne sviđa što je o njemu napisano može kazneno goniti novinare", rekao je.

Zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor optužila je aktualnu vlast da namjernim odugovlačenjem imenovanja članova Programskog vijeća HRT-a, a time i izbora čelnih ljudi te kuće, želi televiziju iskoristiti u predizborne svrhe.

Ističući da je oporba predložila pet kandidata za članove Vijeća, Kosor je vladajuću koaliciju optužila za neprovođenje Zakona o HRT-u, po kojemu su Vijeće, ravnatelj i urednici programa već odavno trebali biti imenovani, zatraživši da Sabor na idućem, redovnom zasjedanju imenuje članove Programskog vijeća.

HRT je optužila za nepoštivanje zaključka Sabora po kojemu je HRT od 1. srpnja trebala, a nije provodila monitoring, odnosno mjerenje zastupljenosti političkih stranaka u programu.

Kosor je najavila da HDZ priprema katalog neprihvaćenih zaključaka Sabora kojega će uskoro predstaviti javnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara