HDZ postao internet provider SDP-u, a Jadranka Puž hit na YouTubeu

HDZ JE odlučio otvoriti kanal na svom websiteu koji vodi na SDP-ova programska rješenja i vijesti, a SDP im poručuje da samo tako nastave, jer im je širenje programa i cilj. U međuvremenu Jadranka Puž osvaja YouTube, i uspijeva se dokopati zavidnog 31. mjesta na ljestvici najgledanijih clipova danas.

Početak čudnog dodatka kampanji i internetskog rata, odnosno naznake da će HDZ popodne postati provider SDP-u, dogodio se na tiskovnoj konferenciji predsjedništva HDZ-a u 11 sati. Gordan Jandroković i Martina Dalić sazvali su konferenciju s jednom temom -  SDP nema "nikakav program", njihov je program "skup fraza i floskula", "skup slogana i deklaracija", "kojemu ne treba komentar". Onda su kazali kako su na websiteu HDZ-a objavili njihov program, pošto je on toliko ništavan da ga SDP skriva.

Međutim, odlaskom na HDZ-ove stranice, vidi se da ono što oni predstavljaju kao ništavni "Program SDP-a", je zapravo brošura koju SDP dijeli na skupovima i promotivnim štandovima.

Malena je knjižica ukrašena mnogim slikama, a tekst, kao i u svim brošurama u kojim se nešto prodaje, pa i politika, je idiličan, i obećava slobodu, jednakost, solidarnost društva kada oni dođu na vlast. Tekst ciljeva i mjera SDP-ovog programa još je u ožujku objavljen na njihovim stranicama, ali u PDF izdanju, udaljen od naslovnice dva klika mišem  ili jednim klikom na prethodnu sliku koja prikazuje taj put do SDP-ovog programa na njihovom siteu. 

Jest njihov program, nije njihov program

Neizbježno je bilo pitanje je li HDZ danas namjerno predstavio njihovu brošuru kao cjelokupni program  ili su znali i za ovaj drugi, opsežniji dio, ali su ga u svrhu obmane prešutjeli. "To jest njihov cijeli program", kazao je najprije Ratko Maček, glasnogovornik HDZ-a. No, kada smo mu rekli da to baš i nije cijeli tekst, on kaže: "To je programska brošura".

Na upit zna li koja je razlika između programske brošure i programa, Maček nam kaže da i za cjelokupni program ima vremena  i da će HDZ i taj cjelokupni program objaviti.

"Ovo je početak, sve ćemo objaviti, sve njihove vijesti i njihov program, sve što budu objavljivali. To smo odlučili da im pomognemo jer imamo četiri puta više klikova od njihovih stranica", kaže Maček.

Jadranka Puž

Na "govor brojki" Gordana Grbić iz SDP-a kaže "A jel'? Nek' pogleda samo koliko klikova ima Jadranka Puž". Zaista, Jadranka Puž, SDP-ova parodija na HDZ-ov spot s Nikom Kovačem, je u 20 sati, otkada je stavljena na YouTube, pregledana 39 tisuća puta.

Od nje su jači jedino glazbeni spotovi, golovi s kvalifikacijskih utakmica za europsko nogometno prvenstvo i slične stvari iz zabavnih i sportskih rubrika.

"Širenje našeg programa i jest naš cilj, zato i služe web stranice. Oni su postali naš Internet provider!", veli glasnogovornica socijaldemokrata kroz smijeh. Na pitanje vrijeđa li SDP-ovce što oni to rade, "Ma to nije ništa novo od HDZ-a. Uostalom, svi koji hoće vidjeti program SDP-a neka se uključe na naše stranice, zbog toga je i tamo, od ožujka", kaže Grbić.

Sanader i dalje želi i Jurčića i Milanovića na sučeljavanju

Iako su najavili da će HDZ danas znati što će biti sa sučeljavanjima između Ive Sanadera i Zorana Milanovića na nacionalnim televizijama, Maček nam ni danas nije znao reći kada će se i u kojem obliku ono dogoditi.

"To je problem s televizijama, oni ne znaju. Ovo današnje na RTL-u je otkazano zasad, a kada će biti na Novoj TV i na HRT-u, ne znam. Čini mi se da se HRT odlučio za varijantu da pozove svih šest predsjednika najvećih stranaka. Nama je apsolutno svejedno hoće li se sučeliti ili ne, ali ostajemo pri svom uvjetu - moraju doći obojica, i Milanović i Jurčić", kaže Maček.

Grbić kaže da je to postavljanje uvjeta redakcijama  i naglašava da su oni svim televizijama, nakon što su zaprimili poziv na sučeljavanje, dali automatski pristanak.

Sanader se vraća sutra u kampanju

Dani apstinencije šefa HDZ-a završavaju sutra. Njegov je otac od teške bolesti preminuo u srijedu navečer, zbog čega se Sanader povukao na nekoliko dana u ovom kritičnom trenutku kampanje, kako bi mogao biti sa svojom majkom i obitelji. Glasnogovornik HDZ-a je rekao kako će Sanader sutra obići treću izbornu jedinicu i kako će, najvjerojatnije, održati tiskovnu konferenciju.

U SDP-u kažu da su poštovali primirje, a da HDZ nije, pogotovo današnjom konferencijom za novinare.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara