HDZ s partnerima dogovorio vlast u požeško-slavonskoj županiji

SPORAZUM o poslijeizbornoj suradnji za požeško-slavonsku Županijsku skupštinu danas su u Požegi potpisali HDZ i HSP te koalicija HSU-DC-HSLS i Nezavisni gospodarstvenici.

Potpisanim sporazumom te će stranke imati 22 od 42 vijećnika u požeško-slavonskoj Županijskoj skupštini, što je dovoljno da obnašaju vlast.

Kandidat za požeško-slavonskog župana je dosadašnji župan Anto Bagarić (HDZ), kojemu će to biti četvrti mandat. HDZ će, kako je dogovoreno, dobiti i jednog zamjenika župana te potpredsjednika Županijske skupštine.

Zamjenika župana imat će i HSP, koji će također imati četiri člana u Županijskom poglavarstvu te potpredsjednika Skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kandidat za predsjednika Županijske skupštine je Radoslav Galić iz DC-a, a ta će stranka, kao i HSU, imati i člana u Poglavarstvu. U izvršnoj vlasti sudjelovat će HSLS, koji će imati pročelnika Ureda za gospodarstvo.

Koalicija koja će na razini Požeško-slavonske županije obnašati vlast, kako je istaknuo kandidat za župana Anto Bagarić, sastavljena je na programskim premisama stranaka i nije bilo nikakvih "nemoralnih ponuda". Dodao je kako su još otvoreni za razgovor s ostalim strankama, posebice s HSS-om.

Prigodom potpisivanja sporazuma o poslijeizbornoj suradnji Ante Stričević iz HSU-a je izjavio da to čini u ime svoje stranke, što je opovrgnuo predsjednik županijskoga HSU-a Željko Prašnjak. Ustvrdio je kako o potpisivanju sporazuma nije službeno bio obaviješten, te je danas, kako je izjavio novinarima, došao nepozvan da vidi o čemu je riječ.

"HSU i Županijski odbor čiji sam predsjednik nisu odlučili kome će dati svoj glas u Županijskoj skupštini. Mi ćemo se ovih dana sastati i o tome se očitovati", istaknuo je Željko Prašnjak, tvrdeći kako se Stričevićev potpis može smatrati samo kao njegov osobni, a nikako u ime HSU-a.

Iskazao je žaljenje zbog postupaka svojih dojučerašnjih koalicijskih partnera jer su, kako je ustvrdio, prije izbora imali sasvim drukčiji dogovor "koji je očito - zbog pojedinačnih i osobnih interesa - sada propao".

U požeško-slavonskoj Županijskoj skupštini, koja ima 42 vijećnika, 16 je vijećnika iz SDP-a, 15 iz HDZ-a, po četiri iz HSS-a i HSP-a, a tri vijećnika ima koalicija HSU-DC-HSLS i Nezavisni gospodarstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara