HDZ u "šestoj brzini": Presretači po Dalmatini neuspješno lovili trogirskog dogradonačelnika

HDZ u "šestoj brzini": Presretači po Dalmatini neuspješno lovili trogirskog dogradonačelnika

ČELNIK trogirskog HDZ-a, dogradonačelnik Vinko Brkan, prema pisanju Slobodne Dalmacije, sam se pohvalio kako je prije godinu i pol dana po Dalmatini bježao pred presretačima. Nisu ga uhvatili, a on je mjesecima izbjegavao dolaske na policijsko ispitivanje. Kad je natezanje konačno završeno, Brkan je platio kaznu i troškove prekršajnog postupka.

Brkan su presretači hvatali u travnju 2007. godine. Kojom je točno brzinom vozio, nije poznato, no za presretače je bio prebrz. Zabilježili su jedino registracijsku oznaku, prema kojoj je policija utvrdila da je riječ o Brkanovom automobilu. I dok policija inače u takvim slučajevima izvijesti o divljim vozačima, Brkanovo jurcanje po autocesti ostalo je u tajnosti, sve dok se nije sam izbrbljao.

"On se tom brzom vožnjom i bježanjem na autocesti od policajaca otvoreno hvalio meni i još brojnim ljudima, nije to tajna. Meni je jednom čak i rekao da mu taj njegov novi specijalni, skupi nabrijani Golf od 300 i nešto konja može povući, čini mi se, do 270 kilometara na sat. Vozio sam se i ja s njim u tom automobilu, ali tada nije radio prekršaje", rekao je Slobodnoj Dalmaciji nezavisni trogirski gradski vijećnik Milivoj Špika. Josip Matković, županijski vijećnik HSP-a, je rekao kako su ga kolege vijećnici izvijestili da se Brkan brzom vožnjom hvalio i na zadnjoj županijskoj skupštini.

Brkanovo hvalisanje je čula i vijećnica Vesna Alač: "Istina, hvalisao se da je vozio nedopuštenom brzinom, a najveći apsurd i ruganje sustavu je da je on to govorio baš kada je bila rasprava o sigurnosti na cestama i općenito sigurnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji".

Ne samo da divlja po cestama već voli i priprijetiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihologinja Anita Čudina je Brkana prijavila policiji zbog prijetnji. "Rekao je da će me zgaziti i uništiti svim sredstvima. Prijavila sam policiji te prijetnje, ali u MUP-u nisu vjerovali da mi je to rekao. No, ja sam sve snimila na diktafon i pustila im snimku. Tada su mi rekli da bi mene mogli goniti jer sam neovlašteno snimala čovjeka koji mi prijeti. Iako se na kraju Državno odvjetništvo zainteresiralo za slučaj, odustala sam od svega", rekla je.

S Brkanom je u sukobu i splitski poduzetnik Joško Svaguša, koji je optužio trogirske poglavare za vođenje mutnih poslova. Brkan je Svagušu prijavio zbog navodnih prijetnji. Osim Svaguše, Brkana je za vođenje mutnih poslova svojevremeno optužio i Željko Strize.

Novinarima, pak, Brkan redovito poručuje "Nabijem vas na k....", a divljanje po autocesti komentirao je riječima: "Sve pitajte policiju. Demokracija je, imam pravo birati s kime želim pričati, a s vama neću".

Hoće li ovakvo ponašanje Brkana stajati stranačkog položaja, tek će se vidjeti. Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora i tajnik HDZ-a, rekao je da će se, ukoliko je Brkan uistinu tako bježao pred presretačima, "pokrenuti postupak unutar stranke", dok je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Kruno Peronja, rekao kako se "nitko ne smije tako ponašati, posebno ne član HDZ-a" te kako će novinske napise provjeriti, a potom poduzeti odgovarajuće korake.

I.M.
Foto: Index / Glas Dalmacije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara