HDZ umjesto Tepeša u europarlament šalje veleposlanicu BiH u Italiji?

HDZ umjesto Tepeša u europarlament šalje veleposlanicu BiH u Italiji?

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

NAKON što je Ivan Tepeš dana potvrdio kako je odustao od toga da ode raditi kao zastupnik RH u Europski parlament, kao najizglednija kandidatkinja za njegovu zamjenu nameće se Željana Zovko.

> Tepeš odustao od Europskog parlamenta

Zovko, koja je rođena u Mostaru, karijeru je provela u diplomaciji.

Na zajedničkoj listi Domoljubne koalicije na izborima za Europski parlament 2014. godine bila je na devetom mjestu kao predstavnica dijaspore, a osvojila je 2392 glasa. Iza nje je bio Ivan Sablić s 1234 glasa te Milivoj Špika sa 748 glasa.

Podsjetimo, s obzirom na činjenicu da su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier dali ostavke u Europskom parlamentu, dvije osobe bi ih morale zamijeniti.

Zamjene Tolić i Zovko?

Prvi bi trebao biti HDZ-ovac Ivica Tolić, koji bi trebao zamijeniti Plenkovića. Pošto je Tepeš, koji je trebao mijenjati Stiera, odustao, sljedeća je na listi Željana Zovko.

Zovko je inače profesorica francuskog jezika, a 1999. godine počela je raditi u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Od 2004. do 2008. godine bila je veleposlanica BiH u Francuskoj, a od 2008. do 2011. godine bila je veleposlanica u Španjolskoj.

Nakon toga se vratila u BiH, gdje je tri godine radila kao savjetnica za vanjsku politiku. Prošle godine je postala veleposlanica u Italiji, što se može provjeriti i na stranicama Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Željana Zovko CV Rim by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara