Jadranka Kosor: Zar netko misli da HDZ nije demokratska stranka?

Foto: Davor Pongračić / Cropix

NA DANAŠNJOJ sjednici Predsjedništva HDZ-a jednoglasno je donesena odluka da se za potpredsjednike Hrvatskog Sabora predlažu Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.  To je pomalo netipična politička odluka za hrvatske prilike, jer dosad nije bila praksa da šefovi opozicije zauzimaju takvu, u principu birokratsku funkciju.

Raspravljalo se i o podjeli mjesta po saborskim odborima koji HDZ-u pripadaju. Tako su za Mandatno imunitetno povjerenstvo predloženi Tomislav Čuljak, Šima Đurđević i Đurđica Sumrak, u Odbor za izbore, imenovanja i upravne poslove Josip Đakić, Martina Banić, Frano Matušić i Dujomir Marasović, a u Odbor a Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks, Ante Kulušić, Franjo Lucić i Branka Juričev - Martinčev, priopćeno je iz HDZ-a.

U Odboru za zakonodavstvo trebali bi sjediti Josip Salapić, Stjepan Milinković, Sunčana Glavak i Ivan Šantek, a u Odboru za pravosuđe Ana Lovrin, Ivanka Roksandić, Davor Ivo Stier , Ante Kulušić, Ante Babić i Ilija Filipović.

Jadranko Kosor j članove Predsjedništva informirala i da će stranku u sudskom postupku zastupati odvjetnici Penić-Budin.

Kosor je nakon sjednice Predsjedništva komentirala ranije izjave potpredsjednika stranke Darka Milinovića da ona kao šefica stranke mora snositi dio odgovornosti za izborni rezultat.

Kosor: Komentiram samo ono što je rečeno na Predsjedništvu stranke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je novinarima kazala kako su odmah nakon izbora održali sjednicu Predsjedništva na kojoj su komentirali izborni rezultat  i razmatrali jesu li mogli bolje postići. "Jednoglasno smo konstatirali da s obzirom na okolnosti u kojima smo radili i išli na izbore, da su rezultati podnošljivi i pristojni. Ali nitko na toj sjednici nije spomenuo ničiju, pa ni moju odgovornost, niti je ta vrsta rasprave otvorena. Da je otvorena, i ja bi dala svoj prilog tome", kazala je Kosor dodavši kako ni danas nitko nije otvarao takvu raspravu.

Darka Milinovića nije ni spomenula, ali je komentirala njegove izjave o potrebi demokratizacije stranke. "Podsjećam vas da sam upravo ja prva na saboru stranke 17. rujna ove godine naznačila da ću se kao predsjednica stranke dodatno zalagati za širenje demokratskog ozračja i tada sam rekla i da snaga HDZ-a nije u tome tko je u vodstvu stranke, nego u članstvu", kazala je.

Novinari su je pitali i da komentira izjave Darka Milinovića o njezinoj odgovornosti za loš izbori rezultat koje daje izvan Predsjedništva stranke, no Kosor je kazala kako može komentirati samo one izjave koje svaki član Predsjedništva stranke daje na stranačkim tijelima. Dodaje i kako je molila članove Predsjedništva stranke da zaustave razne priče koje nanose ogromnu štetu HDZ-u i svima njima pojedinačno.

Na pitanje zalaže li se da se više kandidata natječe za predsjednika stranke Kosor je odgovorila: "Zar netko misli da HDZ nije demokratska stranka? Mi smo demokratska stranka od njezinog utemeljenja. Ja sam prva predložila da se naši članove osjete da su važni i da se mogu bez ikakvog ograničenja kandidirati", kazala je i dodala da ona nije kazala hoće li se kandidirati. "To ću odlučiti kad donesemo odluku od raspisivanju unutarstranačkih izbora", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara