HDZ-ova loža HNS-a: Kako je Šuker svojim glasom obogatio Horvatinčića

HDZ-ova loža HNS-a: Kako je Šuker svojim glasom obogatio Horvatinčića

Foto: FAH

GOLOVE i igračku karijeru Davora Šukera pamte gotovo svi zaljubljenici u nogomet, no kontroverzni Tomislav Horvatinčić, redovni gost HNS-ove lože, od svih slavlja, najviše se danas sjeća Šukerove ruke u zraku koja mu je omogućila ekstremno bogaćenje.

Naime, danas je gotovo zaboravljeno da je Šuker kao zastupnik HDZ-a, protivno volji svoje stranke, prigrlio GUP-ovo rješenje Milana Bandića te na užas građanskih aktivista i iznenađenje HDZ-a omogućio izgradnju Horvatinčićevog Hoto Centra u Varšavskoj ulici. No, krenimo redom.

> Tomo Horvatinčić - od konobara i taksista do financijera HDZ-a

Kontroverznog poduzetnika Tomislava Horvatinčića javnost najbolje pamti po prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama, kontroverznim projektom u Varšavskoj ulici te nevjerojatnom upornošću HDZ-a i Zdravka Mamića da se Horvatinčiću nakon svega vrati ugled. Na "ugledu" je kao i poduzetničkoj karijeri Horvatinčića radio itekako i Davor Šuker.

Bandićev GUP koji je i danas predmet interesa USKOK-a, donesen je  1. veljače 2008. godine na vrlo burnoj sjednici Gradske skupštine u kojoj je sjedio zastupnik HDZ-a Davor Šuker. Koplja su se najviše lomila oko Varšavske ulice odnosno uređenja bloka na Cvjetnom trgu kojeg su i Bandić i Horvatinčić gurali pod parolom javno-privatnog partnerstva.

> ŽELE NEREDE Šuker, Mamić i Horvatinčić provocirali s Hajdukovim šalom

Za donošenje GUP-a glasala su tada 23 zastupnika. Četvorica HDZ-ovaca odlučilo je napustiti glasanje ne bi li srušili kvorum. U vijećnici je ostala HDZ-ovka Danira Nakić koja je glasala protiv Horvatinčića, a tako i Bandića. No šok i nevjerica je nastala kada su zastupnici HDZ-a Davor Šuker i Ivica Perković digli ruke u zrak za Horvatinčićev poduzetnički san.

Valjda naglasiti kako se Šuker kao zastupnik HDZ-a od 2005. do 2009. godine u zagrebačkoj Skupštini pojavio svega 14 puta. U četiri godine, govorio je svega četiri puta kao zastupnik. No, kako je tog dana postojala mogućnost rušenja kvoruma, a samim time i Bandićeva GUP-a zajedno s Horvatinčićevim projektom, tog jutra se Šuker uredno pojavio na Skupštini.

> Kako je Varšavska postala Horvatinčićeva ulica

Bila je to izuzetno dramatična sjednica u kojoj je Bandić po hodniku lobirao među zastupnicima ne bi li ipak glasali za Horvatinčićev projekt. SDP-ovi zastupnici bili su podijeljeni pa je tako devet zastupnika SDP-a glasalo za Horvatinčićev projekt, a sedam ih je bilo suzdržano. 

Upravo zato bio je bitan svaki glas, svaka ruka. Pa i ona Šukerova koja se u te četiri godine rijetko viđala u zagrebačkoj skupštini.

Druženje Horvatinčića, Bandića, Šukera uz Zdravka Mamića nastavilo se godinama kasnije, posebno na feštama predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i nogometnim stadionima. No nije daleko ni odmakao Perković, Šukerov kolega iz zastupničkih dana koji se kao predsjednik Hrvatskog dragovoljca domogao Zagrebačkog nogometnog saveza, a danas je i član Šukerove Skupštine HNS-a. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara