HDZ-ovac Bačić: Proračun nikome ne podilazi, očekujem stotine amandmana oporbe

HDZ-ovac Bačić: Proračun nikome ne podilazi, očekujem stotine amandmana oporbe
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U SABORSKOJ raspravi o proračunu za iduću godinu HDZ-ov Branko Bačić istaknuo je kako je proračun realan i da u izbornoj godini ne podilazi nikome, predviđajući da će oporba podnijeti na stotine amandmana kojim će se željeti dodvoriti pojedinim interesnim skupinama.

"Donosimo proračun koji će se realizirati u izbornoj godini i koji nije prenapuhan i kada čujem od oporbe da je ovo izborni proračun, to je u nesuglasju s činjenicom da sutra možemo očekivati na stotine amandmana", ustvrdio je Bačić koji smatra da će oporbeni amandmani ići prema dodvoravanja pojedinim interesnim skupinama i skupljanju političkih bodova.

“Predbacujući vladajućima kako je proračun izborni, neće odoljeti izazovu da s brojnim amandmanima idu in favorem (u korist) pojedinim skupinama kojima bi se htjeli dodvoriti i na taj način preko proračuna stjecati jeftine političke poene", kazao je.

Na tvrdnju Bačića da su amandmani oporbe predvidivi i da će sigurno tražiti smanjenje proračuna Ureda predsjednika, Sabina Glasovac (SDP) poručila je kako ove godine to neće tražiti jer idu predsjednički izbori i jer će u Ured useliti novi predsjednik "koji će nešto raditi za razliku od prethodnih pet godina".

"Vaš kandidat kao što nije ništa radio u Vladi neće ništa raditi ni gore, pa mu ne bi trebala ni sredstva", uzvratio je Bačić misleći na predsjedničkog kandidata  SDP-a Zorana Milanovića.

Željku Lenartu (HSS) nije se svidjelo objašnjenje Bačića o tome kako oporba piše amandmane ocijenivši kako to nagovještava da će svi amandmani oporbe biti odbijeni.

U cjelodnevnoj raspravi o proračunu vladajući hvale upravljanje javnim financijama, dok oporba upozorava na usporavanje gospodarstva, premale plaće, dugove u zdravstvu, slabo povlačenje EU sredstava, nedovoljne demografske mjere i politički trgovinu za potporu proračunu.

U večernjim satima u sabornici je ostalo tek 20-ak zastupnika koji raspravljaju o proračunu za 2020. godinu.

Vladajući ishvalili novi proračun

Ranije tijekom dana vladajući su žustro hvalili novi proračun, dok je oporba imala dosta rezerve prema njemu.

Klub nacionalnih manjina zadovoljan je što su potporu dobili operativni programi za nacionalne manjine iako se, kaže Vladimir Bilek, pregovaralo do zadnjeg trena. Furio Radin zadovoljan što se za njegovu talijansku zajednicu pojavila "izgubljena stavka", a radi se o srednjoj školi iz Buja te što su ostala sredstva i za izdavačku tvrtku Edit.

Branko Hrg (HDS/HSLS/HDSSB) nabraja i ostale pozitivne učinke Vladine politike, porezno rasterećenje od 9 milijardi kuna, veliko povećanje broja studentskih stipendija, povećanje izravnih potpora u poljoprivredi itd. 

Rashodovna strana proračuna utječe na standard građana, a njima izravno odlazi oko 51, 5 milijardi kuna, ističe Kažimir Varda (Klub Milana Bandića), zadovoljan što je proračun potpuno uravnotežen.

Milorad Pupovac (SDSS) zadovoljan je što proračun vodi računa o institucijama pravobranitelja, poziva da se poradi na programima obnove infrastrukture i stvaranja uvjeta za razvoj poljoprivrede i turizma na ruralnim područjima na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina.

Božica Makar (HNS) kaže da ohrabruje podatak o izvozu roba i usluga gdje se planira povećanje na 2,6 posto udjela u BDP-u što bi trebalo doprinijeti oživljavanju proizvodnje, a hvali i podatak o stanju na tržištu rada.

Oporba je međutim puno kritičnija.

Evidentno je da opada zamah rasta BDP-a, nije se ostvarilo očekivanje da će Vlada obuzdati rashode, a najviše se "grinta" na plaće javne uprave, kažu Tomislav Panenić i Ante Pranić (Klub Nezavisne liste mladih).

Žagar: Proračun bucmast, treba mu vježbe i vitalnosti

Tomislav Žagar (Klub HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike) ocijenio je da je proračun "okrugao i bucmast" i da mu treba pomalo vježbe i vitalnosti obzirom na izazove koji nas čekaju u budućnosti. Imamo rast uvoza i slabljenje domaće proizvodnje uz nedovoljnu domaću produktivnosti i nedostatak radne snage, kazao je dodavši da bi se za održiv proračun potrebno provesti reforme.

Davor Vlaović (Klub HSS-a i Demokrata) traži da se više sredstva izdvoji za obnovu školskih objekata, poljoprivredu, drvnu industriju, vatrogastvo...

Hrvatska se ponovno zadužuje, što dugoročno "ne valja", kaže Hrvoje Zekanović (Hrast) pa navodi kako ukupan hrvatski dug iznosi 298 milijardi kuna, a 2016. iznosio je 274 milijuna.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da kako Hrvatska najvećim dijelom izdaje obveznice kako bi refinancirala i otplatila obveznice i dugove iz nekih prijašnjih razdoblja. "Hrvatska je u šestom mjesecu izdala obveznicu od 1,5 milijarde eura uz kamatu od 1,132 i tim novcem će se sutra otplatiti obveznica od 1,5 milijarde dolara na koju smo deset godina plaćali 6, 75 posto i na tome ćemo uštedjeti 500 milijuna kuna godišnje", rekao je Marić.

Za pojedinačnu raspravu o proračunu prijavilo se 34 zastupnika i prema procjenama predsjedavajućeg Željka Reinera rasprava će bez replika potrajati do iza ponoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara