HDZ-ovac koji je drogiran bježao od policije izašao iz stranke

HDZ-ovac koji je drogiran bježao od policije izašao iz stranke
Foto: Facebook

MATE IVKOVIĆ zvani Pablo, uhićen pa pušten prošlog tjedna u Zadru zbog sumnje u gospodarski kriminal, utaju poreza i pranje novca, istupio je iz HDZ-a u nedjelju 11. kolovoza, potvrdio je za Zadarski Joso Nekić, predsjednik zadarskog HDZ-a. 

Ivković je to napravio samo tri dana nakon što je bio uhićen kod odmorišta Zir na autocesti prema Zagrebu te iste večeri priveden sucu istrage Hrvoju Viskoviću. Nakon ispitivanja Ivković je pušten da se brani sa slobode.

Podsjetimo, Ivković je, prema neslužbenim informacijama, u prošli četvrtak kad su mu policajci došli na vrata sjeo u automobil i zaputio se prema Zagrebu, no policija ga je sustigla i zaustavila na odmorištu Zir. Kako pišu zadarski mediji, Ivković je testiran na drogu te se pokazao pozitivnim na kokain, no odbio je testiranje krvi. Protiv njega je podnesen prekršajni prijedlog za vožnju pod utjecajem opijata. Zadarski list piše kako je Ivković pušten da se brani sa slobode.

Prijave protiv 16 osoba

Zadarska policija je nakon višemjesečne kriminalističke istrage podnijela kaznene prijave protiv 16 osoba u dobi od 23 do 60 godina s područja Zadra, Zagreba i Vinkovaca te sedam tvrtki sa zadarskog i zagrebačkog područja zbog sudjelovanja u gospodarskom kriminalu i organiziranom pranju novca.

Osim Ivkovića, među uhićenima su i zadarski ugostitelji te četiri bivša policajca. Indexu je potvrđeno da je jedan od njih Toni Šimićev, vlasnik Hype bara, u kojem su redari nedavno pretukli gosta.

Kako doznaje Zadarski, uhićen je i Krešimir Bušljeta, vlasnik kafića Chill Out u kojem je Darko Kovačević "Daruvarac" lani brutalno premlatio 18-godišnjakinju. Bušljeta je inače odgovorna osoba u zadarskoj tvrtki Mango.

Među uhićenima je jedna žena i niz bivših policajaca

Osim Ivkovića, Šimićeva i Bušljete, još su uhićeni Marko Čulina Maka i njegov sin Andrija, zatim bivši policajci Vedran Ikić, Budimir Savarin i Ivica Kapetanović te Mario Bilić, Mate Ivković, Dalibor Bakmaz, Žarko Vlahović, Franko Klarica i Domagoj Miloš, svi iz Zadra. Također, uhićeni su i Dejan Adam i Žilijen Satmari iz Vinkovaca te Irena Knego iz Zagreba.

Policija je na konferenciji za medije otkrila kako je 23-godišnji Andrija Čulina ranije prijavljivan za pokušaj silovanja. Kako je objavio Zadarski list, on je prije nekoliko godina sudjelovao u brutalnom silovanju maloljetne Zadranke na plaži Kolovare te je osuđen za kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka, za koje je kažnjen pridržajem maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine (fizički nije bio u zatvoru, ali se tri godine nad njim vršio nadzor), no on je nakon saslušanja ovoga puta pušten na slobodu.

I Bilić i Ivković pušteni su da se brane sa slobode.

Novac se izvlačio iz trgovačkih društava Vipera Protecta, zaštitarske tvrtke u vlasništvu Vedrana Ikića, Bilić gradnje, Atene, Diklovca, Manga, Ira grada, Sokol projekta, tvrtke u vlasništvu Ikića i Čuline te Braniteljske zadruge Sokol Zadar u kojoj su bili Čulina i Kapetanović.

Materijalna šteta pričinjena proračunu RH iznosi 2,396.589,94 kune, dok su prijavljene osobe ostvarile imovinsku korist u iznosu od 9,831.289,91 kunu.

Osnovali firme bez zaposlenih i bilo kakvog prometa

Prema optužnici, Savarin, Adam i Satmari su kao vlasnici osam fiktivnih tvrtki registriranih u Zadru, Zagrebu i Vinkovcima zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture svojim "poslovnim partnerima" iz Zadra za razne neistinite usluge i robu. Potom bi iznose s faktura podizali u gotovini i vraćali vlasnicima tvrtki, uz proviziju od pet posto za oprani novac. Na ime zavedenih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih tvrtki stjecali su pravo odbitka PDV-a i tako su utajivali porez.

Satmari je na svoje ime imao tri registrirane tvrtke na području Vinkovaca, Savarin četiri tvrtke na zadarskom i zagrebačkom području, a Adam jednu tvrtku na području Vinkovaca. Fiktivne tvrtke nisu imale nijednog zaposlenika ni poslovne prostore ni bilo kakav promet. Inače, Adam i Ikić nalaze se u zatvoru gdje izdržavaju kazne zbog nekih drugih kaznenih djela, piše Zadarski.

U istrazi koja je trajala od početka godine sudjelovalo je više od 30 policajaca iz zadarske, zagrebačke i vukovarsko-srijemske policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara