HDZ-ovac koji je "izumio" selfie-stup dobio 1,3 milijuna kuna od ministarstva

HDZ-ovac koji je "izumio" selfie-stup dobio 1,3 milijuna kuna od ministarstva

SOLARNI fotostupovi iza kojih stoji mladi HDZ-ovac Luka Vuković su na natječaju koji raspisuje Ministarstvo gospodarstva dobili gotovo 1,3 milijuna kuna. Riječ je o novcu koje dolazi iz europskih strukturnih i investicijskih fondova i to iz programa "Inovacije novoosnovanih tvrtki malih i srednjih poduzetnika". Najviši mogući iznos dodijeljenih sredstava bio je 1,4 milijuna kuna.

>> HDZ-ov izumitelj nosio župana na ramenima pa dobio hrpu naše love za selfie stup

>> Mladež HDZ-a: Selfie stup je kvalitetan, pljuju po izumitelju jer je član HDZ-a

>> Na selfie stup HDZ-ovog izumitelja zalijepljene naljepnice HDZ-a i SDP-a

>> Reakcija Luke Vukovića na članke o selfie stupu

Podsjetimo, Vuković stoji iza projekta solarnih stupova koji snimaju selfieje, a montirani su u Splitu. Njegovu inovaciju porezni obveznici platili su stotine tisuća kuna. Princip rada HDZ-ovog izuma je sljedeći - stup uslika vaš selfie, i to u lošoj rezoluciji, i onda ga pošalje na vaš mobitel. Kojim ste mogli snimiti selfie. I kojim bi vrlo vjerojatno ispao bolje nego Vukovićevim selfie-izumom.

Novac da se prilagodi tržištu

Potporu Ministarstva dobio je kako bi svoj izum, pazite sada ovo - prilagodio tržištu. 

"Glavni cilj koji se projektom želi postići je prilagodba proizvoda Look@ solarni fotostup zahtjevima tržišta, a koji predstavlja znatno poboljšanje u odnosu na alternative koje se nude, te lansiranje istog na ciljano tržište kako bi se ostvario planirani rast i osigurala održivost poduzeća", stoji u opisu ovog projekta kojim se tražila potpora. 

Tvrtka Look već je prije dobila novac i to od Splitsko-dalmatinske županije. Dobila je tako 165.964 kune za razvoj svog projekta i to u sklopu više potpora za razvoj malog gospodarstva. Zatim su od Grada Splita dobili dodatnih 80 tisuća kuna za postavljanje stupova u gradu, a vrijednost ukupnog ugovora, s uključenim PDV-om, za postavljanje tri fotostupa u Gradu Splitu iznosila je 236.250 kuna.

Tvrtka Look prema poslovnim podacima ima jednog zaposlenog, a prošle, 2018. godine imala je prihode u visini od 371 tisuće kuna. Podsjetimo, potpora za ovaj projekt, koju dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva, iznosi 1.284.494,89 kuna.  

"Više ne trebaš pitati slučajnog prolaznika da te fotografira i ne trebaš koristiti selfie štap. Ne postoji rizik da će ti netko ukrasti fotoaparat ili mobitel i najvažnije, sve osobe iz skupine moći će biti zajedno na istoj fotografiji", stoji na službenoj stranici tvrtke na kojoj se reklamira selfie-stup.  Moto tvrtke HDZ-ovog inovatora glasi: "Mi izumljujemo budućnost turističke fotografije."

Uništen, a "otporan na vandalizam"

Zanimljivo je kako je jedna od važnijih karakteristika selfie-stupa da je "otporan na vandalizam". 

"Sa svojom čvrstom metalnom unutrašnjošću, kamerom zaštićenom specijalnim pleksiglasom i posebnim elektroničkim sustavom koji nadzire sve njegove funkcije, Look@ je poprilično siguran", kažu, no svježe postavljeni selfie-stup na Poljudu već je vandaliziran, odnosno potpuno uništen. 

Zamolili smo Luku Vukovića za komentar, no rekao nam je kako nije raspoložen za izjave. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara