UHLJEBISTAN

HDZ-ovci su vladinim avionom išli na stranački skup u Finsku. To je tek početak

HDZ-ovci su vladinim avionom išli na stranački skup u Finsku. To je tek početak
Foto: Miranda Cikotic,Borna Filić/PIXSELL

PRIČA o nedavnom putovanju vrha HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem dobila je novi nastavak.

>> HDZ-ovci vladinim avionom išli na skup u Finsku. To smo platili 170 tisuća kuna

>> Kuščević: U Finsku smo išli vladinim avionom jer je to ekonomično

Podsjetimo, šef HDZ-a Andrej Plenković je prije desetak dana poveo niz visokopozicioniranih članova svoje stranke na stranački skup Europske pučke stranke koji se održavao u Helsinkiju. U cijeloj je priči posebno zanimljivo da su HDZ-ovci u Helsinki putovali vladinim avionom, dakle na trošak poreznih obveznika.

U izaslanstvu Hrvatske demokratske zajednice bili su, osim Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, potpredsjednik Tomislav Tolušić, politički tajnik Lovro Kuščević, međunarodni tajnik Davor Božinović, predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Nada Murganić te ostali stranački dužnosnici, zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

U HDZ-u i vladi tvrde da se radilo o "državničkom posjetu", a ne o odlasku na stranački skup. Iz vlade su poručili da su građani let vladinog aviona koji je HDZ-ovce vozio na stranački skup platili 170.000 kuna.

Plenković je poručio kako se tom prilikom sreo s finskim premijerom Juhom Sipilom, dok se šef sabora Gordan Jandroković u Helsinkiju susreo s predsjednicom finskog parlamenta. 

No činjenica je da su se Plenković i Jandroković s kolegama iz Finske susreli 7. listopada, dok je kongres Europske pučke stranke bio 8. listopada.

Ministar uprave Lovro Kuščević, koji je bio još jedan visokopozicioniran HDZ-ovac koji je vladinim avionom letio u Finsku, u tome ne vidi ništa sporno.

"Ja sam u Finskoj, kao i predsjednik vlade i cijela delegacija, imao niz bilateralnih sastanaka s kolegicama i kolegama ministrima, europskim saborskim zastupnicima, a upravo radi načela ekonomičnosti išli smo tim avionom", ustvrdio je Kuščević, pri čemu nije naveo s kim se to točno susreo u službenom kapacitetu ministra i o čemu su točno razgovarali.

Nije problem samo u trošku leta vladinim avionom nego i u dnevnicama i smještaju

No priča tek tu postaje zaista zanimljiva. Naime, s obzirom na to da su HDZ-ovci putovali službenim vladinim avionom, jasno je da su za boravak u Finskoj morali dobiti i dnevnice (koje se također isplaćuju iz proračuna, odnosno iz džepova građana). Tu je, naravno, i trošak smještaja u nimalo jeftinoj Finskoj.

Zbog svega navedenog je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak otvorilo predmet, a danas su brojnim državnim institucijama (čiji su dužnosnici letjeli za Finsku vladinim avionom) iz Povjerenstva odaslani upiti u kojima se traže konkretni odgovori na niz pitanja: Tko je sve putovao u Finsku? Tko je platio smještaj HDZ-ovaca u Finskoj? Od čijeg novca su im isplaćene dnevnice? Zatraženi su i putni nalozi, a uvid u njih trebao bi dati odgovore na ova pitanja

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se ovaj slučaj rasplesti pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, ako se zaista ispostavi da smo uz trošak leta od nemalih 170.000 kuna HDZ-ovcima platili i dnevnice i smještaj, a sve kako bi sudjelovali na stranačkom skupu koji nema veze s državničkim poslovima, bit će to još jedan primjer koji dokazuje kako se vladajući odnose s našim novcem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara