HDZ-ovci vladinim avionom išli na skup u Finsku. To smo platili 170 tisuća kuna

HDZ-ovci vladinim avionom išli na skup u Finsku. To smo platili 170 tisuća kuna
Foto: Miranda Cikotic,Borna Filić/PIXSELL

PRIJE tjedan dana izaslanstvo HDZ-a predvođeno šefom Plenkovićem bilo je u Finskoj. Ondje se u Helsinkiju održavao kongres Europske pučke stranke na kojemu se birao glavni kandidat europskih pučana za izbore za Europski parlament koji su na rasporedu u svibnju 2019.

Bilo je najavljeno i da će se Plenković sastati s finskim premijerom Juhom Sipilom. To je bio tek protokolarni sastanak. Iz finske vlade najavili su kako će se finski premijer sastati sa svim premijerima koji dolaze na kongres.

Jandroković s predsjednicom finskog parlamenta

Predsjednik hrvatskog sabora razgovarao je s predsjednicom finskog parlamenta u okviru priprema Trija (Rumunjske, Finske i Hrvatske) za predsjedanje Vijećem Europske unije od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020. Ti sastanci bili su dan uoči stranačkog kongresa.

U izaslanstvu Hrvatske demokratske zajednice bili su, osim Jandrokovića i Plenkovića, potpredsjednik Tomislav Tolušić, politički tajnik Lovro Kuščević, međunarodni tajnik Davor Božinović, predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Nada Murganić te ostali stranački dužnosnici, zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

I što je tu zanimljivo?

Pa HDZ-ova delegacija u Helsinki je otputovala službenim vladinim avionom i tvrde da na to imaju potpuno pravo jer se, prema njihovom objašnjenju, radilo o državničkim posjetima, a ne o odlasku na stranački kongres.

"Predsjednik Vlade boravio je u radnom posjetu Finskoj zajedno s predsjednikom Sabora, a korištenje zrakoplova je uobičajena praksa prigodom radnih i službenih posjeta drugim državama", odgovorili su iz vlade za 24sata koji dodaje da će građani ovaj let vladinog aviona platiti oko 170 tisuća kuna. Iz vlade im nisu odgovorili na pitanje tko je platio smještaj i dnevnice, dok su im iz HDZ-a odgovorili da će stranka platiti troškove vezane uz kongres.

Ponovimo još jednom: 7. studenog su se Plenković i Jandroković sastali s finskim kolegama, 8. studenog je bio kongres pučana. Finski premijer sastao se sa svim premijerima koji su došli na kongres. Što su drugi HDZ-ovci radili 7. studenog u Helsinkiju, zasad nije poznato :)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara