HDZ-ovo prekrajanje izbornog poraza

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

TA 1999. godina činila se tako dalekom. A zapravo nas cijelo vrijeme vreba iza ugla. Ovoga puta zaskočila nas je s omiljenom HDZ-ovom formulom za ublažavanje poraza na izborima - prekrajanjem izbornih jedinica.

Te 1999. godine, samo trideset i pet dana uoči parlamentarnih izbora, Sabor je usvojio Zakon o izbornim jedinicama kojim je Hrvatska podijeljena u deset jedinica. Neka rješenja bila su tragikomična, ali svejedno su urodila željenim plodom.

HDZ žuri polako

HDZ je izgubio izbore, ali je kao pojedinačna stranka uspio osvojiti najveći postotak glasova i ugrabiti najviše saborskih mandata. Pokazalo se to kao dobra osnova za pregrupiranje u oporbi i snažan pritisak na vlast, te kao odskočna daska za povratak na vlast. I što je najbolje, ostanak na vlasti zahvaljujući upravo takvoj podjeli izbornih jedinica.

Nešto slično ponavlja se i sada. U izbornoj godini, dakle suprotno Ustavu i preporukama Ustavnog suda, HDZ pristupa izmjeni izbornih jedinica, pritom ne žureći previše.

"Ima dovoljno vremena  do jeseni da se nađe rješenje koje će svima odgovarati", izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, zaboravljajući kako je rok za izmjenu izbornih jedinica odavno prošao.

Prošao rok Ustavnog suda

Ustavni sud je osmog prosinca prošle godine poručio Saboru da se sve izmjene izbornog zakonodavstva mora obaviti najkasnije do 11. ožujka 2011. godine, najkasnije godinu dana prije zadnjeg ustavnog roka za održavanje izbora.

Već je kraj ožujka i HDZ ne žuri previše. Ako je Vladimir Šeks mogao 1999. godine prekrojiti izborne jedinice 35 dana prije izbora, zašto to isto ne bi mogao učiniti i ove godine? Ta '99. je ionako iza ugla.

Kako uspješno izgubiti

Sada, baš kao i prije jedanaest godina, vladajuća stranka opet krši Ustav, na izbore se opet ide s novim zakonodavstvom i s nesređenim biračkim popisima,  kao i sa HDZ-om osuđenim na poraz. Ali pitanje je na kakav poraz: uspješan ili neuspješan?

HDZ-u nije svejedno koliko će mandata dobiti u Saboru, baš kao što mu to nije bilo svejedno ni 1999. godine. I tada je, baš kao i sada, stranka ostala bez predsjednika, ogrezla je u korupciju i kriminal, te prepuštena žestokim unutarnjim sukobima. Pa ipak, spojio ih je zajednički nagon za održanjem. Uspio je izgubiti, a ne biti poražen.

Visoko pokroviteljstvo EU

To isto pokušava i sada. Samo što ovoga puta manipulaciji s izbornim jedinicama posebnu draž daje činjenica da se održava pod visokim pokroviteljstvom Europske unije. Baš u trenutku kad završava pregovore u najbolnijem poglavlju o pravosuđu i ljudskim pravima, HDZ dovodi u pitanje legalnost i legitimitet izbora.

Ne samo što su svi saborski mandati, od 1999. naovamo, upitni zbog prevelikog odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica, već se promjenama pristupa izvan Ustavom predviđenog roka. I što sad?

Prijeti li poništenje izbora?

Ako se već prekrajanjem jedinica htjelo izbjeći poništenje izbora zbog izbornih jedinica, prijeti li onda poništenje izbora zbog nelegalnosti izbornog procesa? HDZ je imao sasvim dovoljno vremena da prekroji izborne jedinice. Ako već ne od lanjske preporuke Ustavnog suda, onda od izbora 2007. godine. Ako ne od tada, onda od početka pregovora s EU prije šest godina. Ako već ne od tada, onda od dana kad je najuren Ivo Sanader.

A ustvari, do svega ovoga ne bi došlo da je SDP-ova vladajuća koalicija prekrojila te jedinice po svom ukusu. Ako je istina da se to može obaviti u 15 dana, onda su i one četiri godine bile sasvim dovoljne.

HDZ kroji izborni proces

No sada je opet na HDZ-u da kroji izborni proces. Da poručuje kako popis stanovništva neće koristiti kao osnovu za usklađivanje biračkih popisa, da i dalje imamo više birača nego stanovnika, te ono najgore, da će se - ako Bebić ne priča bedastoće - oblik izbornih jedinica znati par mjeseci prije samih izbora.

Pa ako HDZ još uvijek traži način kako da što bolje izgubi, onda se može reći da je pronašao način kako da oporbi zagorča pobjedu. Prokleta je ta 1999., godina koja se uvijek vraća.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara