HDZ-ovo vodstvo razgovaralo sa zastupnikom talijanske manjine F. Radinom

HDZ-ovo vodstvo razgovaralo je danas sa zastupnikom talijanske nacionalne manjine Furiom Radinom o njegovoj mogućoj potpori budućoj HDZ-ovoj vladi i najvjerojatnijem mandataru, predsjedniku te stranke Ivi Sanaderu.
HDZ-ovo vodstvo razgovaralo je danas sa zastupnikom talijanske nacionalne manjine Furiom Radinom o njegovoj mogućoj potpori budućoj HDZ-ovoj vladi i najvjerojatnijem mandataru, predsjedniku te stranke Ivi Sanaderu.

Bio je to preliminarni razgovor u kojem sam iznio svoje viđenje kakav treba biti položaj talijanske manjine i koji su njezini prijedlozi odnosno zahtjevi, rekao je Radin novinarima nakon razgovora u HDZ-ovoj središnjici s predsjednikom stranke Ivom Sanaderom, njegovom zamjenicom Jadrankom Kosor i članom Predsjedništva Vladimirom Šeksom.

Naveo je da je razgovor bio vrlo otvoren i pozitivnim ocijenio što prvi put potencijalni mandatar razgovara s predstavnikom jedne nacionalne manjine.

Rekao je da je glavni zahtjev Talijanske unije poštivanje hrvatsko-talijanskog ugovora o manjinama iz 1996. s posebnim naglaskom na članak 3. koji utvrđuje da će se prava talijanske manjine u bivšoj zoni B (gdje su na najvišoj razini) postupno proširiti i na druge dijelove Hrvatske u kojima živi organizirana talijanska manjina.

Dobio sam ohrabrujući odgovor i na konkretne postupke koje bi trebalo poduzeti u vrlo kratku vremenu nakon uspostave nove vlasti, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu treba izvijestiti Talijansku uniju i započeti razgovore s lokalnim vlastima, rekao je, dodavši da će razgovor s HDZ-ovim predstavnicima biti nastavljen za osam dana.

"Iznenađen sam otvorenošću kojom su Sanader i njegovi suradnici pristupili tom problemu. Potaknut sam na nastavak razgovora jer su manjine važan činitelj prihvaćanja ove vlasti u Europi, ali i time da je u ovom trenutku vlada sa Sanaderom kao mandatarom jedina moguća", naveo je.

"Budu li ispunjeni naši zahtjevi i budem li imao potporu izborne baze i lokalnih vlasti, na ponovljenu sastanku za osam dana raspravljat ćemo o daljnjim detaljima naših zahtjeva s budućim mandatarom Ivom Sanaderom", zaključio je i dodao da potpora novoj vladi ovisi o njezinu programu i zaštiti nacionalnih manjina općenito.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara