HDZ-u blokirana imovina do okončanja istrage o crnim fondovima

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

DORH je, kako neslužbeno doznaje HTV, zatražio, a Županijski sud i odobrio, blokadu imovine HDZ-a. Time se vjerovnik, a to je u ovom slučaju država, financijski osigurava do završetka istrage ili suđenja stranci za niz koruptivnih afera, u kojima je izvučeno oko 32 milijuna kuna.

Kako doznajemo od imovine je blokirana zgrada središnjice HDZ na Trgu žrtvava fašizma, a sud zabilježbom nad imovinom želi onemogućiti da HDZ eventualno proda zgradu. Odnosno žele osigurati da se mogu naplatiti po pozitivnom okončanju eventualnog sudskog postupka.

Sudski zalog za naplatu protupravne koristi

"Riječ je o sudskom zalogu za naplatu protupravne imovinske koristi", objašnjeno je na središnjem Dnevniku HTV-a u kojem je rečeno da je za sada blokirana samo središnjia zgrada HDZ-a koja se procijenjuje na 23 milijuna kuna pa je izgledno da bi Sud kao osiguranje naplate mogao blokirati još neku od nekretnina.

"Sud može odrediti da se koristi znatno manjom kvadraturom nego što to čini danas", rečeno je na Dnevniku a u vijesti se dodaje kako HDZ na Trgu fašizma koristi 1500 kvadrata. 

Zgrada je tako postala sudski zalog za 32 milijuna kuna protupravne imovinske koristi za koju se sumnjiči HDZ. Za sada nema potvrde da je jedan od 26 računa koje koristi HDZ pod blokadom, a članovi HDZ-a, moći će koristiti zgradu jer ih štiti Zakon o strankama.

Isto tako računi koji su prijavljeni za financiranje  izborne kampanje neće moći biti blokirani.

Hitan sastanak vrha stranke, došla i Kosor

RTL Televizija u središnjim vijestima donosi vijest kako se trenutno svi čelnici te stranke nalaze u središnjoj zgradi koja bi trebala biti pod blokadom uključujući i stranačkog odvjetnika Vladimira Gredelja. Pred zgradom nalazi se parkirani automobil kojeg koristi premijerka Kosor.

Imovina je blokirana jedino u formi stavljanja zabilježbe na njihovu zgradu središnjice na Trgu žrtava fašizma dok se ne riješi postupak u slučaju crnih fondova, prenio je izjavu stranačkog odvjetnika Gredelja reporter RTL-a.

Ništa o računima

Kako doznajemo u HDZ-u se nadaju da će im zgrada na Trgu žrtava fašizma ostati da je mogu slobodno koristiti tijekom kampanje za parlamentarne izbore te da je riječ samo o "zabilježbi".

Kosor o blokadi imovine nije htjela govoriti

"Ajde idite raditi svoj posao", doviknula je šefica HDZ-a Jadranka Kosor prije tri dana prema novinarima koji su upitali je li istina da su blokirani računi stranke kao i imovina stranke.

Podsjetimo kako je prije četiri dana obavijest o proširenju istrage o crnim fondovima stigla  i službeno u stranku, pa su HDZ-ovci odlučili da više nema smisla to demantirati. Predsjednica stranke Jadranka Kosor prije tri dana na dramatičnoj konferenciji za novinare rekla je kako su ovo natježi trenuci za HDZ.

Podsjetimo i kako se Kosor ne nalazi na popisu osumnjičenih, ali je sumnjivo financiranje njene predsjedničke kampanje 2005. godine.

Krenulo od Barišića

Ovo je prvi put u 21 godinu demokratske Hrvatske da se na ovaj način istražuje jednu stranku. Sve je počelo prije otprilike godinu dana kad je bivši šef carine Mladen Barišić u svom iskazu priznao da je svaki mjesec dio novca davao Sanaderu, a dio je nosio Branki Pavošević u HDZ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara