Herceg opovrgava tvrdnje o "obnovi obnove" u Vukovaru

POMOĆNIK ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Ljudevit Herceg potvrdio je da je u Vukovaru bilo propusta u obnovi zgrada, ali da su to rijetki slučajevi koji datiraju još od početka obnove, prije mirne reintegracije (krajem 1996. i početkom 1997.).
U samom početku bilo je problema s obnovom jer je zbog svih potrebnih dozvola za ulazak na ta područja, koja su bila pod kontrolom UNTAES-a, bilo teško u Vukovar dovesti tvrtku iz ostalih dijelova Hrvatske, a građevinska operativa iz Vukovara i okolice tada nije bila spremna kvalitetno obaviti te poslove, rekao je Herceg.

Naveo je da ministarstvo zna o problemima stanara u zgradama na Vijencu Ruđera Boškovića, o problemima s dizalima, o kojima su nedavno pisali i mediji.

Dizala su bila stara i obnovljena, a sada nakon šest godina ponovno su otkazala, rekao je, dodajući da je zgradu obnavljala međunarodna zajednica.

Ministarstvo zna za taj problem i učinit će sve da se to kvalitetno popravi i povratnicima omogući normalan život, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je rekao da ostale nedostatke koji su se pojavili na pojedinim zgradama u jamstvenom roku moraju popraviti izvođači ili će, ako je taj rok istekao, to učiniti Ministarstvo.

U Podunavlju, odnosno u Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradu Vukovaru, obnova je počela prije mirne reintegracije, krajem 1996. i početkom 1997. Tada objekti nisu u cijelosti obnavljani, već koliko su to dopuštale mogućnosti, rekao je Herceg napominjući da je broj objekata koje treba ponovno obnavljati zanemariv.

Ministarstvo već obnavlja obnovljenu stambenu zgradu na Olajnici, kojoj propušta krov.

Do sada je u Vukovaru od 1996. obnovljeno oko 5000 stambenih jedinica. Ukupno je u obnovu na području čitave Hrvatske u zadnjih desetak godina utrošeno oko 12 milijardi kuna. Od toga za sam Vukovar utrošena je milijarda kuna, a za Vukovarsko-srijemsku županiju oko tri milijarde kuna.

U Vukovaru je obnovljeno i 20-ak objekata javne namjene, nekoliko škola i crkava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara