HES: Vlada vrši pritisak na sudstvo da ne sudi u korist radnika HEP-a

HRVATSKI elektro-gospodarski sindikat (HES) ustvrdio je danas da Vlada vrši pritisak na sudstvo s ciljem da promjeni presude prvostupanjskih sudova koje su bile riješene u korist njegovih članova.

Predsjednik HES-a Dubravko Čorak rekao je na konferenciji za novinare da je vukovarski Županijski sud u srpnju riješio osam predmeta u korist radnika, ali je samo dva mjeseca nakon toga isti sud počeo predmete rješavati u korist HEP-a.

Do zaokreta na vukovarskom sudu došlo je nakon što su potpredsjednik Vlade Goran Granić, državni odvjetnik Mladen Bajić i predsjednik Uprave HEP-a Ivo Čović na sastanku dogovorili taktiku kako bi spriječili donošenje novih rješenja u korist radnika, rekao je Čorak pozivajući se na tekst iz "Glasa Slavonije" od 20. listopada.

"Taj članak nikada nije demantiran, pa je sastanak na kojem je dogovorena takva taktika sigurno održan, iz čega proizlazi da se vrši pritisak na sudstvo", kazao je Čorak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je kako su suprotnim rješenjima koje je sud donio za predmete pokrenute po istoj osnovi radnicima povrijeđena ustavna prava jednakosti pred zakonom, kao i jednakosti pred sudovima.

Stoga je HES pred Ustavnim sudom pokrenuo tužbe protiv rješenja vukovarskog Županijskog suda u korist HEP-a, a u slučaju da tu ne izbori pravdu najavlje pokretanje tužbi na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Temeljem raskinutog Kolektivnog ugovora tužbe protiv HEP-a dosad je podnijelo preko 7.000 radnika, kako bi namirili svoja potraživanja iz 2001. godine.

HEP-ovi radnici zbog neisplaćenih materijalnih prava ukupno potražuju oko 30 milijuna eura, kažu sindikalci. Općinski sudovi dosad su riješili oko 150 slučajeva, a Uprava HEP-a ima pravo na žalbu na drugostupanjskim sudovima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara