Heteroseksualcima više ne prijeti svjetska pandemija HIV-a

KEVIN DE COCK, čelnik odjela za HIV/AIDS pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, tvrdi da heteroseksualcima više ne prijeti svjetska pandemija HIV-a.

De Cock, koji je kao epidemiolog koji je najevći dio karijere proveo boreći se protiv te bolesti, tvrdi da se četvrt desetjeća nakon njene pojave mora promijeniti službeno shvaćanje o prijetnji koju ona predstavlja za stanovništvo planeta. Dok se na samom njenom izbijanju smatrala ozbiljnom prijetnjom po čovječanstvo sada je, kako tvrdi De Cock, jasno kako ona neće izazvati pandemiju među heteroseksualnim stanovništvom, te da će njene žrtve još uvijek biti prije svega rizične grupe kao što su homoseksualci i narkomani.

De Cock je priznao kako su najave o tome da će se bolest iz tih grupacija raširiti na cjelokupnu populaciju bile pogrešne, ali dodaje da izuzetak predstavlja subsaharska Afrika gdje je do pandemije uistinu došlo. Prije deset godina je veliku zabrinutost izazivala Kina zbog velikog broja stanovnika, ali zasad nije došlo do pandemija. Zbog toga je De Kock skeptičan i prema najavama da bi se pandemija mogla dogoditi u Rusiji.

De Kock se, s druge strane, oštro suprotstavlja kritičarima  SZO i drugih organizacija koje se bore protiv HIV-a, a koji tvrde kako su brojke zaraženih napuhane, a da su sredstva za borbu protiv HIV-a mogla biti mnogo bolje iskorištena u borbi protiv malarije i drugih bolesti, kao i u zdravstvenu infrastrukturu zemalja u razvoju. Prema De Kockovom mišljenju, HIV usprkos svemu ostaje ozbiljna prijetnja po opće zdravlje.

S druge strane De Kock priznaje kako su djelomično valjani argumenti kako se u borbi protiv HIV-a previše radilo u populacijama kojima bolest ne prijeti, a premalo u rizičnim grupama, kao i da su neke mjere koje kritičari predlažu - kao obrezivanje koje smanjuje rizik prijenosa bolesti za 60 posto - mogle donijeti rezultate.

De Kock je priznao i kako se premalo radilo u zauzdavanju pandemije među homoseksualcima i biseksualcima. S druge strane čelnik SZO-a ne može dati odgovor na pitanje zbog čega se subsaharska Afrika razlikuje od ostatka svijeta po stopama zaraze među heteroseksualnom populacijom.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara