HGK objavio kada se očekuje ulazak Hrvatske u eurozonu

HGK objavio kada se očekuje ulazak Hrvatske u eurozonu
Foto: Dalibor Urukalovic/Pixsell

OBJAVA Europske središnje banke da ni jedna od pet hrvatskih banaka nema kapitalnih nedostataka znači korak bliže ulasku Hrvatske u bankovnu uniju i ERM II, kao i da se pristupanje eurozoni odvija prema planu te možemo očekivati najkraći mogući rok ulaska Hrvatske u eurozonu, odnosno 2023. godine, ocjenjuju u petak iz HGK.

"Današnja objava ESB-a znači korak bliže ulasku Hrvatske u Bankovnu uniju i ERM II, ali i potvrdu stabilnosti i kvalitete hrvatskoga bankovnoga sustava, što je i značajna potvrda za naše članice iz bankovnoga sektora, ali i za cijelo gospodarstvo. Ujedno znači da se dosadašnji tijek procesa pristupanja eurozoni odvija prema planiranome te da možemo očekivati najkraći mogući rok ulaska Hrvatske u eurozonu odnosno 2023. godine", naglašavaju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u komentaru objave ESB-a. 

"Koristi pristupanja Europskoj monetarnoj uniji za hrvatske gospodarstvenike već su više puta pobrojane", kažu iz Komore i ističu i kako je najbolji primjer koliko je povoljnije biti dijelom eurozone aktualna izvanredna situacija koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa.

"Naime, da je Hrvatska sada u eurozoni, imala bi pristup financiranju u kriznim situacijama putem ESM-a (European Stability Mechanism) i pristup likvidnosti putem Europske centralne banke, hrvatska središnja banka ne bi morala financirati održanje stabilnosti tečaja kune i eura, Hrvatska bi imala viši kreditni rejting zbog pripadnosti eurozoni, kao i veću mogućnost i opseg financiranja na tržištu kapitala", naglašavaju iz HGK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara