HHO: Privođenje Žužića u lancima krajnje je ponižavajuće

HRVATSKI helsinški odbor za ljudska prava (HHO) najoštrije je osudio postupak dovođenja sina tajkuna Željka Žužića na Općinski sud u Karlovac gdje mu se sudi zbog izazivanja teške prometne nesreće u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić, a njen dečko 22-godišnji Hrvoje Matijašić, teško ozlijeđen.

HHO osuđuje postupak dovođenja 23-godišnjeg Hrvoja Žužića na sud na koji je dovezen okovan u lisicama na rukama i nogama. U HHO-u smatraju da je i uz poštivanje svih mjera opreza i sigurnosti prilikom privođenja, "takvo spektakularno dovođenje bilo nepotrebno i neprimjereno".

Nadalje u Odboru smatraju kako takvo postupanje prilikom privođenja nije viđeno niti kod sprovođenja počinitelja znatno težih kaznenih djela, a izazvalo je opće zgražanje javnosti.

HHO napominje kako je privođenje Žužića u lancima protivno članku 3. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, "jer je tim činom Hrvoje Žužić podvrgnut krajnjem ponižavajućem postupanju, koliko god se teško ogriješio o zakon".

Helsinški odbor prosvjeduje i zbog toga što upravitelj zatvora u kojem se Žužić nalazi u pritvoru, u svom priopćenju nije naveo nikakav opravdan razlog na kojem je temeljio svoju sigurnosnu procjenu temeljem koje je odlučio da se Žužića od zatvora do suda prevozi okovanog u lisičinama.

I.K.
Foto: Cropress.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara