HHO traži od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Kaznenog zakona

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) podnio je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti izmijenjenog Kaznenog zakona jer nije donesen s dovoljnim brojem glasova, potvrđeno je danas u Ustavnom sudu.

Dok predsjednik Republike razmatra inicijativu HDZ-a da iskoristi svoju ustavnu ovlast i podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (KZ), a u HDZ-u do kraja kolovoza čekaju njegovo drugo i končano očitovanje, HHO je odlučio odmah sam podnijeti takav prijedlog.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski rekao je da su predložili ocjenu ustavnosti jer je nesporno da se KZ-om razrađuju temeljna ljudska prava i da se takvi zakoni moraju donijeti većinom glasova svih zastupnika. Budući da je donesen sa samo 58, a ne najmanje 76 glasova, taj je zakon neustavan iz formalno- pravnih razloga, tvrdi Puhovski.

On očekuje da će Ustavni sud već početkom rujna, čim počne s radom u punom sastavu nakon godišnjih odmora, odlučiti o njihovom prijedlogu. Upravo zbog zašite ljudskih prava, što između ostalog podrazumijeva i pravnu sigurnost građana, smatra važnim da odluka bude donesena brzo, svakako prije početka primjene tog Zakona 1. prosinca ove godine.

Bude li ustavno- sudska odluka donesena početkom rujna tada bi zastupnici ovog saziva imali još dovoljno vremena da izmjene Kaznenog zakona donesu u ustavom pripisanom postupku, smatra Puhovski.

U slučaju kada zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesu ovlašteni predlagatelji kao što su predsjednik Republike ili trećina zastupnika, tada se postupak smatra pokrenutim, a Ustavni sud donosi odluku o prihvaćanju ili odbijanju tog prijedloga. U slučaju da prijedlog za ocjenu podnese, netko drugi, a po Ustavu postupak može pokrenuti svatko, tada Ustavni sud prethodno odlučuje hoće li pokrenuti postupak i o tome ovisi hoće li se uopće upustiti u ocjenu ustavnosti.

Vladimir Šeks, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, zatražio je od predsjednika Republike Stjepana Mesića da iskoristi svoje ustavne ovlasti i da nakon što je proglasio Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona pokrene postupak ocjene njegove ustavnosti jer je izglasan s nedovoljno glasova.

Predsjednik im je odgovorio da razmatra HDZ-ov prijedlog i usput ih podsjetio da je i trećina zastupnika, kao i predsjednik Republike, Vlada i saborski odbori, ovlaštena za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Vladimir Šeks je prošlog petka izjavio za Hinu da će do kraja kolovoza čekati na drugi odgovor Predsjednika Republike i ako do tada ne prihvati njihovu inicijativu, zahtjev će podnijeti trećina saborskih zastupnika.

O Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona glasovalo se na saborskoj sjednici 9. srpnja, Predsjednik Republike je odluku od proglašenju potpisao dva dan kasnije, zakon je objavljen 15. srpnja, kada je i stupio na snagu, a primjenjivat će se od 1. prosinca ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara