HHO traži poništenje natječaja za treću mrežu HRT-a

Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) zatražilo je danas ´poništenje natječaja´ za privatizaciju Treće mreže HTVa.

Vijeće je priopćilo da bi nedostatna pripremljenost natječaja mogla prouzročiti nepopravljivu medijsku i društvenu štetu. Stoga traži poništenje natječaja kako bi Vlada i Sabor ´razriješili najkrupnije pravne i institucionalne pretpostavke´ te privatizacije.

Javni natječaj za dodjelu koncesije za Treću mrežu HTV-a Vijeće za radio-televiziju raspisalo je ovoga tjedna.

Zahtjev za poništenjem natječaja obrazlaže se zabrinutošću da bi se, zbog postojećih zakonskih rješenja, ´koncentracija vlasništva i medijske moći iz tiskanih medija mogla preliti i na elektronske´. Također i zbog toga jer ´nema jamstava´ da će se privatizacijom doći do raznovrsnijeg i kvalitetnijeg programa.

Prema važećem Zakonu o telekomunikacijama, vlasnik radio-stanice ne može se natjecati za televizijsku koncesiju ali to nije onemogućeno novinskom nakladniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući da još nisu donesene izmjene Zakona o telekomunikacijama kojima bi se, prema najavama, ista ograničenja uvela i za novinske nakladnike, u HHO-u strahuju da bi Treću mrežu mogao zakupiti neki od hrvatskih novinskih magnata. Upozoravaju da je ´u hrvatskom novinstvu već danas postignuta vrlo visoka koncentracija publicističke moći´ koja poništava medijski pluralizam.

U HHO-u ne vjeruju da će sama privatizacija jamčiti raznovrsnost televizijske ponude, zbog iskustva s Novom TV.

´Takav tip povećanja raznovrsnosti televizijske ponude je sa stanovišta javnog interesa irelevantan i on nikako ne bi opravdao žrtvovanje resursa javne televizije u Hrvatskoj.´

Nova TV već dvije godine emitira program na nacionalnoj razini s vrlo malim dijelom vlastite ili domaće produkcije, a osobito informativnih emisija, podsjećaju u HHO-u.

Vodstvo Nove TV najavilo je, pak, jučer da bi domaće emisije i informativni program ta televizija trebala početi emitirati u siječnju dogodine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara