High-tech komunikacijski uređaji u vozilima ugrožavaju sigurnost

NOVI visokotehnološki uređaji koji današnje automobile pretvaraju u urede mogu negativno utjecati na sigurnost u prometu, upozorava šef američke Nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA).

Proizvođači automobila moraju paziti da omogućavanjem pristupa e-mailu, vijestima, vremenskim prognozama i burzovnim izvješćima vozače ne dovode u opasnost, rekao je Jeffrey W. Runge na nedavno održanom svjetskom kongresu proizvođača automobila.

´Jasno mi je da postoji jak tržišni pritisak da se u nove automobile ugrađuju svakakve napravice, neke zbog sigurnosnih razloga, no većina ipak radi povećanja udobnosti i privlačnosti´, rekao je. ´Bilo da predstavljate proizvođače ili prodavače, morate procijeniti potencijalne opasnosti´ njihova korištenja u vožnji, naglasio je.

Znanstvenici s Harvarda u studiji objavljenoj prošloga mjeseca procijenili su da svaku 20. prometnu nesreću u Sjedinjenim Državama uzrokuje vozač koji u vožnji koristi mobitel. Podaci o prometnim nesrećama uzrokovanim korištenjem mobitela u vožnji još nisu potpuni, a ne priznaju ih ni proizvođači mobitela.

Uređaji za bežičnu komunikaciju ugrađeni u automobile u Sjevernoj Americi prisutni su u 90 modela automobila 19 različitih marki.

Prošlog proljeća, Savez proizvođača automobila sastavio je popis 23 neobvezujuća načela za smanjenje utjecaja tih uređaja na vožnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučuje se da nove tehnologije ne blokiraju vozaču pogled te da ne smetaju drugim komandama u automobilu. Vozaču bi se moralo omogućiti da se njima koristi samo uz letimične poglede, a zvukovi ne bi smjeli biti preglasni.

Zagovornici sigurnosti misle da te smjernice ne idu dovoljo daleko pa od saveznih vlasti traže nove propise. Dužnosnici NHTSA-e ističu pak da nemaju namjeru propisima regulirati korištenje tih uređaja.

Runge je prošle godine obišao nekoliko proizvođača automobila u SAD, Europi i Japanu i impresioniran je tehnološkim naporima koji se ulažu u sigurnost automobila.

Korporacija IBM u suradnji s proizvođačima automobila razvija sustave koji mogu prepoznati uvjete u kojima uređaji za bežičnu komunikaciju u automobilima ne bi smjeli raditi.

´Imamo sustave koji mogu prepoznati vozite li po snježnoj noći ili zaleđenoj cesti´, rekao je Jim Ruthven, direktor IBM-ova programa za automobilistička i telekomunikacijska rješenja. ´To sigurno nije pravo vrijeme za slanje e-maila i telefonskih poziva´, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara