Hipokratova smrt: Mehanička pumpa stajala u KB Dubravi, dok je Orehovac umirao na Rebru?

MATEO OREHOVAC, čovjek koji nije dočekao transplantaciju srca, danas je pokopan na sisačkom groblju. Naime, srce je tom 28-godišnjem Siščaninu nakon viroze toliko oslabjelo da je jedini izlaz bila transplantacija. No, mehaničke pumpe, koja bi pomogla bolesnom srcu do transplantacije, nije bilo. Svega nekoliko dana prije humanitarne akcije, kojom bi se skupio dio novca za nastavak života, Orehovac je preminuo.

No, kako piše Večernji list, Klinička bolnica Dubrava ima sve uređaje koji su potrebni i koji podržavaju transplantacijski program srca. Štoviše, kod njih postoji i srčana mehanička pumpa koja podržava rad lijeve i desne strane srca, a na koju pacijent može biti priključen do mjesec dana. Pitanje na koje zasad nema odgovora je ono, je li moguće da je Orehovac mogao preživjeti, da je kojim slučajem bio Kliničkoj bolnici Dubrava umjesto na Rebru?

Gdje je nestao Hipokrat?

Kako stoji u današnjem izdanju Večernjeg lista, šef kardiokirurškog odjela u KB Dubravi prof. dr. Željko Sutlić rekao je kako ne može biti odgovoran za pacijente iz druge bolnice, misleći pritom na preminulog Matea Orehovca, koji je bio na listi za transplantaciju na Rebru i za kojega kaže da ga nikada nije vidio pa “taj slučaj ne može ni komentirati”. 

Bez obzira na ograđivanje od slučaja Orehovca, koji je u posljednjih mjesec dana postao medijski izuzetno praćen, pravo je čudo kako doktori i osoblje iz bolnice Dubrava nisu ponudili pomoć Rebru kada su već imali potrebnu aparaturu. Sumnju kako se radilo izvan Hipokratovih zakona, pobuđuje i činjenica kako su dva pacijenta s Rebra proteklih mjeseci tražila u Dubravi pomoć umjetnoga srca. Molbe, iz nepoznatih razloga, nisu uslišene.

Doktori i birokrati

Štoviše, kako piše Večernji list, kada je u petak u Sisku pozlilo Orehovcu, pomoć su tražili u bolnici u Dubravi. Ondje su dobili odgovor da Mateo nije njihov pacijent, ali da može na listu čekanja!

Liječnici s Rebra i udruga Transplant pokrenuli su akciju "Darujmo život" za kupnju umjetnog srca, koja i dalje traje i koja će omogućiti život ljudima poput Matea, za koje svaki izgubljeni dan može biti koban. Mehaničko srce stoji oko dva milijuna kuna.

I.Ć.
Foto: RTL Vijesti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara