Hitlerova redateljica Leni Riefenstahl proslavila 101. rođendan

FILMSKA redateljica Leni Riefenstahl, poznata po svojim dokumentarcima o berlinskoj olimpijadi 1936. godine i masovnim skupovima nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, u petak je u krevetu proslavila svoj 101. rođendan.

Riefenstahl se oporavlja od operacije, te zbog bolova "nije pozvala goste na proslavu svog rođendana".

Rođena 22. kolovoza 1902. godine u Berlinu, Riefenstahl je vrlo kontroverzna figura zbog njezinih dokumentaraca o Hitlerovom režimu. Njezini protivnici optuživali su ju da je glorificirala nacizam.

Istovremeno, njezini su filmovi našli svoje mjesto u filmskoj povijesti. List Times naveo je da je ona "jedna od najutjecajnijih i najimpresivnijih umjetnika 20. stoljeća".

Leni Riefenstahl uvijek je opovrgavala da je bila politički uključena u nacističku stranku kao i bilo kakvu romantičnu vezu s Hitlerom, iako je priznala da mu se divila.

Nakon pada nacizma i kraja Drugog svjetskog rata, Riefenstahl je bila u zatvoru zbog pomaganja nacističke propagandne mašine.

Budući da se godinama nalazila na crnoj listi, borila se za svoju rehabilitaciju kao umjetnice i počela snimati fotografije. Riefenstahl je dobila brojna priznanja za svoju knjigu fotografija o plemenu Nuba iz Sudana.

Ne dozvoljavajući godinama da je slome, Leni Riefenstahl je u dobi od 72 godine krenula i na tečaj ronjenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara