HNB bankama plasirao 1,07 milijardi kuna na rok od tjedan dana

HNB bankama plasirao 1,07 milijardi kuna na rok od tjedan dana
Foto: Patrik Macek/Pixsell

HRVATSKA narodna banka danas je putem redovne operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 1,07 milijardi kuna na rok od tjedan dana, uz unaprijed utvrđenu kamatnu stopu od 0,05 posto. 

Kroz redovne operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a današnji je iznos za 250 milijuna kuna manji nego prošli tjedan. Naime, središnja je banka prošli tjedan, 14. travnja, bankama kroz redovnu operaciju plasirala 1,32 milijarde kuna, također po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a taj iznos kratkoročnog kredita dospijeva u srijedu, 22. travnja.

Na današnju su, pak, redovnu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka u iznosu od 1,07 milijardi kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 22. travnja, a datum dospijeća idući tjedan, 29. travnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka, HNB proveo strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto. 

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi i redovite tjedne operacije, a iznosi su se pritom kretali od 350 milijuna kuna (početkom travnja) do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja. Kamatna stopa na redovnoj operaciji sredinom ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka, kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto i od tada se zadržala na toj razini. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara