HND citirao Hasanbegovića i napao HRT: "Na trećim programima provodi se kulturocid"

HND citirao Hasanbegovića i napao HRT: "Na trećim programima provodi se kulturocid"

Foto: Facebook, FAH

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) danas je u priopćenju izrazilo najoštriji prosvjed zbog, kako navode, svjesnog uništavanja programa HRT-a što ga provodi v.d. vodstvo javne radio-televizije, ističući da su događaji na trećim programima radija i televizije ravni kulturocidu.

HND u priopćenju koje potpisuje predsjednik Društva Saša Leković, upozorava da v.d. vodstvo javne radio-televizije "za radikalne promjene, koje čak zadiru u jesensku shemu, nema nikakvih ovlasti".

Ono što se događa s trećim programima radija i televizije ravno je kulturocidu, te je u skladu sa stavom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz "Glasa koncila" od prije tri godine, ocjenjuje HND citirajući Hasanbegovića: "Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i 'postmodernu' neojugoslavensku 'dekonstrukciju' i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada, već hrvatskih poreznih obveznika“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND dodaje da je "zabrinjavajući napad na struku na Trećem programu radija" nezasluženo ostao u sjeni široj javnosti vidljivijeg uništavanja Trećeg programa televizije, koji se u njegovoj kratkoj povijesti počeo uspoređivati s vrhunskim tv programima poput francuskog Arte. "Prema izvorima HND-a, v.d. urednici HRT-a rekli su da je Treći program radija ideološki najostrašćeniji radijski kanal i da će iskorijeniti aktivizam u redakciji. No upravo je sada Treći program radija postao aktivistički, politički ostrašćen i nestručan. Na tom se programu ukidaju rijetki i vrijedni dokumentarni sadržaji, a umjesto njih se uvodi studijsko-razgovorni program religijskog i kranje ideologiziranog karaktera", stoji u priopćenju.

Smatra da će "posljedice napada" biti dalekosežne jer se "uništava izniman kulturni kontinuitet, kojeg su desetljećima stvarali vrsni novinarski profesionalci, teoretičari i znanstvenici svih profila, umjetnici i filozofi".

Najnoviji udari na Treći program radija, navodi HND, ukidanje su emisije “Jutro na trećem” Ivice Prtenjače, najslušanije na tom programu Hrvatskog radija, te ukidanje, bez obrazloženja, obje emisije novinarke i urednice Ljubice Letinić – „Audio.doc“ i „Skrivena strana dana“.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara