Što hoće ti programski vijećnici HRT-a? Upliću se u uređivačku politiku, guše istraživačko novinarstvo...

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

NA NOVINARA HTV-a Hrvoja Zovka, koji je u dane obljetnice pada Vukovara objavio prilog u kojemu telefonski razgovaraju tadašnji predsjednik Franjo Tuđman i zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb, nastavljaju se ničim opravdani pritisci i napadi, upozorilo je jutros Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

> Novinaru HTV-a Hrvoju Zovku prijete zbog priloga o Tuđmanu, sin Miroslav želi dignuti tužbu protiv njega

<Bura na Prisavlju se ne stišava: "Prilog o Vukovaru na HTV-u je tendenciozan i zlonamjeran"

> Vukovarski branitelji razočarani atakom na novinara zbog priloga o Tuđmanu: Zaslužujemo znati istinu!

Dio članova Programskog vijeća HRT-a jučer je javno napalo Zovka, ocijenivši prilog tendencioznim, planiranim, tempiranim i montiranim negdje drugdje. Iz HND-a su podsjetili da je Udruga vukovarskih branitelja još prije petnaestak dana stala u obranu Zovka, a telefonski razgovori Tuđmana i Jastreba i ranije su objavljeni na HTV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o politikantskim napadima dijela vijećnika na Zovka i na urednika Dnevnika Zorana Šprajca, koji je taj prilog objavio. To rade s jasnom namjerom da onemoguće daljnja novinarska istraživanja o svim okolnostima pada Vukovara i strašnog ratnog stradanja njegovih stanovnika. To je napad na slobodu medija i na novinarske slobode: istraživanje i objavljivanje istine glavni je novinarski zadatak, bez obzira koga ta istina može kompromitirati", poručio je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

"Programski vijećnici nisu urednici"

Priopćenje povodom maltretiranja novinara Hrvoja Zovka od strane članova Programskog vijeća izdao je i ogranak HND-a na HTV-u. Programske vijećnike HND je ponovno morao podsjetiti da oni "ni po kojem zakonskom pravu nisu urednici emisija HRT-a ni bilo kojeg programa HRT-a, pa tako ni Dnevnika", nego "zastupaju i štite interese slušatelja, gledatelja i korisnika drugih javnih usluga", kako to stoji u Zakonu o HRT-u.

"Stoga je potpuno nejasno prema kojim i čijim je kriterijima dio članova Programskog vijeća donio odluku da je prilog Hrvoja Zovka objavljen u Dnevniku, u nedjelju 20. studenog 2011., koji je kao urednik potpisao Zoran Šprajc, 'tendenciozan i suprotan nacionalnim interesima i domoljublju...'?", ističe se u priopćenju.

Napali novinara

"Ne sjećamo se da su članovi Vijeća naručili bilo kakvu Anketu koja bi se provela među gledateljima navodno spornog priloga, pa onda na temelju nje (dakle, dokaza), došli do svog zaključka nego su, na samom rubu 'informbiroovske tradicije', napali novinara Zovka, urednika Šprajca a onda i cijeli Informativni program HTV-a, tražeći čak i pismena očitovanja 'aktera' za
što oni - nemaju pravo ni ovlasti!!!!", stoji ovim riječima i ovim interpunkcijskim znakovima u priopćenju ogranka HND-a pri HRT-u.

"Ogranak HND-a pri HTV-u to doživljava kao napad na novinara Hrvoja Zovka, pa i urednika Dnevnika Zorana Šprajca, gušenje bilo kakvih pokušaja istraživačkog novinarstva o svim temama o kojima javna televizija mora moći i željeti govoriti te traži trenutačno zaustavljanje pritisaka i napada na novinara Hrvoja Zovka", zaključuje se iz HND-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara