HND napao Vladu jer želi produžiti Kovačiću mandat za šest mjeseci: "Žele zadržati HRT do izbora"

HND napao Vladu jer želi produžiti Kovačiću mandat za šest mjeseci: "Žele zadržati HRT do izbora"

Foto: FAH

NAKON što je tehnička Vlada pokrenula postupak savjetovanja oko donošenja Uredbe kojom bi se izmijenio jedan članak Zakona o HRT-u i time omogućio v. d. ravnatelju Siniši Kovačiću da tu dužnost obavlja dodatnih 6 mjeseci, na cijelu situaciju reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je osudilo namjeru tehničke Vlade da produlji v.d. mandat vodstvu HRT-a .

> Tehnička Vlada želi produžiti mandat Kovačiću za šest mjeseci

Priopćenje HND u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Na dan stupanja na snagu odluke o samoraspuštanju Hrvatskog  sabora, Vlada Republike Hrvatske kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje odlučila je uredbom sa zakonskom snagom izmijeniti odredbu članka 19.a stavka 4. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji na način da se propisani rok trajanja za obavljanje dužnosti vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a produlji sa šest mjeseci na godinu dana. Kao temelj za donošenje ove Uredbe navodi se  članak 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.

No, iako predloženu uredbu Vlada u odlasku u obrazloženju takvog postupka prikazuje neophodnom za održavanje vitalnih funkcija HRT-a kao javnog medijskog servisa nije smatrala potrebnim javno se tim povodom obratiti građanima Hrvatske. Naime, namjeru da produlji mandat sadašnjem v.d. Glavnom ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću  na dodatnih šest mjeseci, kada mu u rujnu istekne onaj kojega mu je dao Hrvatski sabor, moguće je saznati jedino iz prijedloga uredbe objavljenoga na Vladinoj web stranici e-Savjetovanja.

Ignorira se mišljenje Nadzornog odbora HRT-a

Također, ovim prijedlogom Vlada koja je „pala“ u Hrvatskom saboru ignorira mišljenje Nadzornog odbora HRT-a čiji je predsjednik Šenol Selimović ustvrdio kako  je nakon isteka mandata v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića početkom rujna "jedina zakonska mogućnost postavljanje privremenog upravitelja koji će voditi poslovanje do imenovanja novog glavnog ravnatelja temeljem javnog natječaja, odnosno kada se konstituira novi saziv Hrvatskoga sabora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na ponašanje ove Vlade prema HRT-u kao prema ratnom plijenu koji se umjesto javnog medijskog servisa svih građana pretvara u udarno sredstvo rigidne kulturne revolucije ideja da bude produljen mandat v.d. Glavnog ravnatelja koji bespogovorno ispunjava takve političke zahtjeve zapravo ne treba čuditi.

Na taj način pokušava se sačuvati postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora, pa i mjesecima nakon njih, kako bi se već i do sada učinjena ogromna kadrovska i programska šteta dodatno uvećala, što je besramna zloupotreba političke moći na štetu hrvatskih građana", stoji u priopćenju koje potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara