HND neugodno iznenađen presudom novinarki traži dekriminalizaciju klevete

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) neugodno je iznenađeno pravomoćnom presudom kojom je novinarka Ljubica Letinić zbog klevete osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu te činjenicom da se novinarima i dalje dosuđuju zatvorske kazne.

"HND vrlo je neugodno iznenađeno time da se novinarima i dalje dosuđuju zatvorske kazne, iako je, primjerice, ministrica pravosuđa više puta javno isticala kako je navodno izmjenama Kaznenog zakona kleveta dekriminalizirana. No, zakonska je odredba samo malo ublažena ali kleveta nije dekriminalizirana, a HND to već godinama predlaže i zahtijeva", stoji u današnjem priopćenju novinarske udruge.

U HND-u kažu da će žestoko reagirati na svaku zatvorsku kaznu za novinare koju su "zaradili" baveći se novinarskim poslom i nastaviti tražiti potpunu dekriminalizaciju klevete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Splitski Županijski sud ovih je dana potvrdio prošlogodišnju prvostupanjsku presudu Općinskog suda kojom je novinarka Ljubica Letinić proglašena krivom za klevetu i osuđena na zatvorsku kaznu od dva mjeseca uz rok kušnje od godine dana. Novinarka je osuđena zbog klevetanja splitskog poduzetnika Joze Parčine u prilogu "Splitski akvarel", emitiranom u emisiji "Latinica" Hrvatske televizije 2002.

Osim HND-a, zabrinutost prvostupanjskom presudom lani su izrazili Reporteri bez granica te Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj koji su također upozorili da bi klevetu trebalo dekriminalizirati.

(Hina) pp/xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara