HND osudio neprofesionalnu policiju: Zašto je fotoreporter AFP-a 9 sati proveo u pritvoru?

Foto: Boris Ščitar / Pixel (fotografije HND-u ustupljene bez naknade)

HRVATSKO novinarsko društvo i Zbor fotoreportera Hrvatske oštro je osudio neprofesionalno ponašanje policajaca u subotu u Radićevoj ulici, tijekom sukoba s prosvjednicima, koje je dovelo do uhićenja i pritvaranja fotoreportera agencije France Presse Hrvoja Polana.

Napominju kako je Polan u Radićevoj ulici obavljao svoju reportersku dužnost snimajući prosvjede i sukob prosvjednika s policijom. "Uhićenje kolege Polana dogodilo se relativno daleko iza policijskog kordona, blizu mjesta gdje su policijski službenici privodili skupinu 'huligana' s kojima su se ranije sukobili", pišu iz HND-a te prilažu fotografije koje to dokazuju, a po njima se i na snimkama vidi kako je Polan uhićen daleko od kordona i samih sukoba.

Zašto fotoreportera nisu evakuirali stotinjak metara dalje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U jednom od priopćenja, glasnogovornica PU Zagrebačke Jelena Bikić izjavila je da je 'fotoreporter agencije France press Hrvoje Polan priveden u policijsku postaju radi vlastite sigurnosti'", pišu iz HND-a te tu izjavu demantiraju činjenicom da se na snimkama vidi kako nije bilo direktne opasnosti za njegovu sigurnost, niti je ometao policajce u poslu.

"Nadalje, ukoliko je prema stavu Policije kolega Polan bio ugrožen, zašto ga se nije evakuiralo stotinjak metara dalje, na sigurnu lokaciju? Da li je stav policije da je novinar kojemu je život ugrožen u sigurnijoj poziciji kada provede 9 sati u pritvoru s ostalim uhićenim nasilnim prosvjednicima", pitaju se iz HND-a te dodaju kako je iz fotografija i snimaka vidljivo da je policija povrijedila novinarska i ljudska prava Hrvoja Polana pa su zatražili pojašnjenje Policijske uprave zagrebačke.

Višestruko prekršena Polanova prava

Napominju da policija i fotoreporteri kvalitetno surađuju na dnevnoj bazi te su obje strane dobro upoznate s pravilima ponašanja. "Ovdje se radi o samovolji zapovjednika koji je izdao nalog za uhićenje Hrvoja Polana i time ga onemogućio u obavljanju novinarskog posla te višestruko prekršio njegova prava", pišu iz HND-a te očekuju hitno očitovanje policije i, po potrebi, sankcioniranje djelatnika koji su odgovorni. Kažu da slučaj treba razjasniti kako se ne bi ponovio i kako bi suradnja policije s medijima  ostala na visokom nivou.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara