HND prosvjeduje zbog Sanaderove izjave da će "Hrvatski radio lagati do 23. studenoga"

SREDIŠNJI odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) prosvjedovao je danas zbog nedavnih izjava predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da "Hrvatski radio može lagati do 23. studenoga", smatrajući ih prijetnjama i najavom uplitanja u poslove medija ako HDZ na izborima osvoji vlast.

Središnji odbor HND-a u današnjem priopćenju osvrće se na Sanaderove izjave s predizbornog skupa u Osijeku i u sponzoriranoj emisiji OTV-a prije dva dana kada je rekao da "Hrvatski radio može lagati do 23. studenoga".

"Sanader je time ugrozio slobodu izvještavanja i najavio izravno uplitanje njegove stranke u poslove medija, ako osvoji vlast. To nas to više čudi, jer se stranka kojoj stoji na čelu svakodnevno zaklinje u slobodu medija", kažu u HND-u.

Pozivaju Sanadera da se, ukoliko je nezadovoljan izvještavanjem Hrvatskog radija, obrati legalno izabranim i nadležnim tijelima ili Vijeću časti HND-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji odbor HND-a smatra nedopustivima prijetnje čelnika jedne od najutjecajnijih hrvatskih stranaka javnom i neovisnom mediju i njegovim djelatnicima, te najavljuje da će na slične izjave bilo kojeg čelnika bilo koje stranke jednako reagirati, stoji u priopćenju koje su potpisali predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce i predsjednik Središnjeg odbora Oliver Dražić.

Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček izjavio je danas za Hinu da je u nekoliko navrata u emisijama Hrvatskog radija o predizbornim aktivnostima te stranke iznijet čitav iz neistina, a poglavito o HDZ-ovim središnjim skupovima koji su bili više nego dobro posjećeni. "Na njima je u prosjeku bilo između 6 i 12 tisuća ljudi, a u tim izvješćima su se nekoliko dana za redom pojavljivale brojke od nekoliko stotina, dvjestotinjak itd.", tvrdi Maček.

Ono što je predsjednik stranke rekao bilo je isključivo potaknuto tom činjenicom, istaknuo je Maček, naglasivši da se HDZ oduvijek zalagao za punu slobodu medija. Od medijskih kuća zahtijevamo i tražimo jedino korektno izvještavanje, kazao je Maček.

Inače, 22 novinara Redakcije za unutarnju politiku i gospodarstvo Hrvatskog radija danas se potpisalo na prosvjedno pismo koje su uputili medijima, a u kojem Sanaderove optužbe drže neutemeljenima i opasnima jer predstavljaju, kako kažu, izravan pritisak na uređivačku politiku Hrvatskog radija i napad na slobodu medija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara