HND: Uprava HRT-a svjesno širi lažne vijesti i obmanjuje javnost

HND: Uprava HRT-a svjesno širi lažne vijesti i obmanjuje javnost
Ilustracija: Pixsell/Filip Kos

PREDSJEDNIK Hrvatskog novinarskog društva jučer je dobio još jednu, treću tužbu koju je protiv njega podigao HRT. No iz ovog strukovnog društva upozoravaju kako HRT negira tu činjenicu.

Uprava HRT-a svjesno širi laži i obmanjuje javnost

"Uprava Hrvatske radiotelevizije (HRT) svjesno širi lažne vijesti i obmanjuje javnost kada tvrdi da protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka nije podigla novu, treću tužbu. Za nju je Zovko doznao kad je u utorak, 17. rujna, primio poziv Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu da dođe na ispitivanje na taj sud u svojstvu okrivljenika, a u povodu HRT-ove tužbe", stoji u priopćenju koje potpisuju dopredsjednici HND-a Danka Derifaj i Branko Mijić.

Ovo je treća tužba HRT-a protiv Hrvoja Zovka

HRT je do sada protiv Zovka pokrenuo tri tužbe. Uz ovu posljednju, Uprava javne televizije prvo je 7. prosinca prošle godine podnijela tužbu protiv Zovka pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu u kojoj od njega traži 10.800 kuna zbog navodne štete koju im je počinio navodno ne vrativši HRT-u opremu koju je bio zadužio dok je tamo radio kao novinar i urednik. Potom je HRT u prosincu prošle godine protiv Zovka pokrenuo tužbu zbog naknade navodne štete zbog povrede časti i ugleda, koju im je navodno prouzročio svojim javnim istupima. U ovoj tužbi od njega traže 250.000 kuna, uz pripadajuće kamate.

Uprava HRT-a je taj javni medijski servis pretvorila u sudskog progonitelja vlastitih novinara

"Treći postupak protiv Zovka očito je pokrenut ranije, ali je on, kao i cijela javnost, za njega saznao tek jučer. Uprava HRT-a je sve vrijeme znala za treću tužbu i da je htjela, mogla ju je zaustaviti", stoji u priopćenju HND-a u kojem se objašnjava da se u ovom postupku Zovka tereti za klevetu.

"Iz navedenoga se može zaključiti da je aktualna Uprava HRT-a taj javni medijski servis pretvorila u sudskog progonitelja vlastitih novinara, novinara drugih redakcija i HND-a kao cehovske novinarske udruge te da istodobno to javno negira i laže javnosti o postojanju tužbi koje pokreće", tvrde iz HND-a te dodaju kako je zabrinjavajuće da se pritom "zloupotrebljava informativne emisije HRT-a, i to na račun svih građana, obveznika RTV-pristojbe".

Uprava HRT-a u protekle dvije godine podigla ukupno 36 tužbi protiv raznih medija i novinara

U priopćenju se još podsjeća kako je HRT pred kraj prošle godine podigao tužbu i protiv samog HND-a i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić, također zbog navodne povrede časti i ugleda, također tražeći ukupno 250.000 kuna, te da je Uprava HRT-a u protekle dvije godine podigla ukupno 36 tužbi protiv raznih medija i novinara.

"Podsjećamo i da je Uprava HRT-a u veljači ove godine također obmanjivala javnost tvrdeći kako nije podigla nijednu tužbu protiv svojih zaposlenika iako su u tom trenutku bile aktivne dvije tužbe protiv Hrvoja Zovka i jedna protiv Sanje Mikleušević Pavić", stoji u priopćenju HND-a.

"Zanimljivo je, na kraju, da se treći postupak protiv predsjednika HND-a otvara u trenutku kad je na snazi mirenje između HRT-a i HND-a, koje je predložilo upravo aktualno vodstvo javne televizije", zaključuje HND svoje priopćenje.ac

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara