HNS PREDSTAVIO PROGRAM REFORME PRAVOSUĐA

Hrvatska narodna stranka (HNS) predstavila je danas program reforme pravosuđa pod nazivom "Bolje, brže pravosuđe", kao dio ukupnog programa s kojim će nastupiti na idućim parlamentarnim izborima.

Program je izradio i predstavio odvjetnik Anto Nobilo, koji je kao bitnu nepovoljnu karakteristiku hrvatskog pravosuđa istaknuo nedovoljnu stručnost pravosudnih dužnosnika i službenika, te nedostatak kriterija za izbor i eliminaciju sudaca.

Nobilo smatra da treba stvoriti jedinstven sustav usavršavanja znanja za cijelo razdoblje profesionalne karijere pravosudnih dužnosnika te sustav promocije kadrova i rane eliminacije neuspješnih.

"Zašto bi netko s 24-25 godina starosti radio na svom usavršavanju, ako mu se jamči doživotni posao", pita Nobilo.

Upozorio je na ogromne zaostatke u rješavanju predmeta, pogotovo u parničnim postupcima, navodeći podatak da je Općinski sud u Zagrebu 2000. imao više od milijun neriješenih predmeta, što čini 42 posto od ukupnog broja neriješenih predmeta u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nobilo predlaže niz mjera kojima bi se ti zaostatci riješili u roku od pet godina, među kojima su izmjene Zakona o parničnom postupku, koji treba biti puno djelotvorniji.

Parnični bi se postupak, po njegovu mišljenju, trebao provoditi bez istražnog postupka, a parnicu protiv države građani bi mogli pokrenuti na svim sudovima u Hrvatskoj, a ne samo u Zagrebu, kako je sada slučaj.

Predlaže i značajno poskupljenje pristojbi za pokretanje parnica, s tim da bi se 20 posto pristojbi plaćalo pri pokretanju postupka, a ostatak bi platio parničar koji je izgubio parnicu, po završetku postupka.

Trebalo bi, drži Nobilo, uvesti i zateznu kamatu u sporovima u kojima je parničar osiguravajuće društvo, kako bi se osiguravatelje potaknulo na rješavanje sporova nagodbom.

Uz povećanje broja sudaca u parničnim postupcima, informatizaciju pravosuđa i zemljišnih knjiga, veća izdvajanja za pravosuđe i prekršajne kazne za nepoštivanje autoriteta suda, predložene bi mjere u petogodišnjem razdoblju pripremile hrvatsko pravosuđe za ulazak u EU, zaključio je Nobilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara