HNS za uvođenje reda u planiranje izbora

Hrvatska narodna stranka (HNS) podržava uvođenje reda u raspisivanje, planiranje i organiziranje predsjedničkih izbora i podsjeća kako je već prije tražila da se definira datum lokalnih izbora, priopćeno je iz te stranke.

Iz HNS-a navode da su se zalagali da se u Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jednica lokalne i područne (regionalne) samouprave definira stalni datum izbora, primjerice, treća nedjelja u svibnju svake četvrte godine.

Kad je riječ o predsjedničkim izborima i najavi premijera Ive Sanadera da će zatražiti potporu oporbenih stranaka za izmjene Ustava kako bi se fiksirao datum predsjedničkih izbora, u HNS-a smatraju da je potrebno uvesti reda u njihovo raspisivanje, planiranje i organiziranje, te utvrditi jednu od nedjelja u studenom ili prosincu svake pete godine kao stalni dan izbora šefa države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ide u promjene temeljnog zakona države, HNS napominje i da je u preambulu Ustava potrebno ponovno uvrstiti Bošnjake i Slovence kao autohtone nacionalne manjine. "Međutim, ako HDZ, koji de facto ima manjinsku vladu, namjerava provoditi i neke druge izmjene Ustava koje trenutačno krije od javnosti, naglašavamo da u obzir dolaze isključivo one promjene oko kojih postoji politički koncenzus svih parlamentarnih stranaka", stoji u priopćenju HNS-a.

(Hina) pp/xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara