Hoće li banke građanima morati isplatiti milijarde kuna? Sudac Kolakušić objasnio presudu

Hoće li banke građanima morati isplatiti milijarde kuna? Sudac Kolakušić objasnio presudu
Foto: Index

"PRVOSTUPANJSKA odluka kolege suca Dobronića jedna je od najkvalitetnijih i najhrabrijih sudskih odluka donesenih posljednjih godina u RH. Iako je bio na meti dijela kolega (tzv. toalet šaptača) koji su tvrdili da presuda nije utemeljena na pravu i da je paušalna, sada je dobio potvrdu svojih stavova", naglasio je za Index sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić komentirajući jučerašnju odluku Visokog trgovačkog suda u slučaju Franak.

Banke bi mogle isplatiti i do 10 milijardi kuna

Podsjetimo kako su odlukom Visokog trgovačkog suda odbačene žalbe osam banaka u slučaju Franak te je tako potvrđena presuda suca Radovana Dobronića iz 2013. godine. Građani korisnici kredita u švicarskim francima moći će tužiti banke te mogu računati na visoke odštete. Banke bi prema nekim procjenama mogle isplatiti i do 10 milijardi kuna odšteta.

"Drago mi je da je ova odluka Visokog Trgovačkog suda dijametralno suprotna od ranije odluke u istom predmetu te smatram da su prvostupanjska i drugostupanjska odluka u potpunosti pravno i moralno utemeljene", kaže Kolakušić.

Naime, sudac Radovan Dobronić je 4. srpnja 2013. godine donio nepravomoćnu presudu po kolektivnoj tužbi udruge Potrošač protiv osam banaka i to Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske banke i Sberbanke.

Presudio je kako su banke ugovorile ništetne ugovorne odredbe s valutnom klauzulom u švicarskim francima i promjenjivom kamatnom stopom te je naložio da se u svim ugovorima s valutnom klauzulom u švicarskim francima glavnice moraju prikazati u kunskim iznosima prema tečaju franka na početku kredita te da se sve kamate moraju prikazati kao fiksne kamate koje su početno ugovorene.

Banke su povrijedile prava potrošača

Banke su proglašene krivima za kršenje Zakona o zaštiti potrošača i povredu njihovih prava. U presudi je ocijenio da su banke povrijedile interes potrošača mijenjajući kamatne stope netransparentno. Kamatna stopa se mijenjala u skladu s internim aktima banke a da korisnik kredita nije bio točno obaviješten o metodi i parametrima izračuna.

"U razdoblju od 1. listopada 2004. do 31. prosinca 2008. povrijedili kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita zaključujući ugovore o kreditima koristeći u istima ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima o potrošačkom kreditiranju ugovorima o kreditima tako da je ugovorena valuta uz koju je vezana glavnica švicarski franak, a da prije zaključenja i u vrijeme zaključenja predmetnih ugovora nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informirali o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke utemeljene na potpunoj obavijesti, a tijekom pregovora i u svezi zaključenja predmetnih ugovora o kreditu, što je imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana, pa su time tuženici postupali suprotno odredbama tada važećeg Zakona o zaštiti potrošača", stoji u presudi Visokog trgovačkog suda kojom je potvrđena ona iz 2013. godine.

Morat će ići na pojedinačne tužbe

Sudac Kolakušić tvrdi kako će sada građani morati samostalno pokretati parnične postupke kako bi došli do odštete.

"Nažalost, zakon o parničnom postupku koji regulira kolektivne tužbe odredio je da se u tim postupcima rješavaju isključivo opća pitanja, što znači da svaki oštećeni građanin mora samostalno pokretati parnični postupak radi obeštećenja. Naravno da je zakon mogao glasiti i drugačije te bi banke u ovom slučaju, primjerice u roku od 30 dana, morale izvršiti povrat novca, bez pokretanja desetina tisuća novih parnica. Banke temeljem naših nakaradnih zakona mogu izjaviti reviziju pa se predmet Franak po treći put može naći na Vrhovnom sudu, a nakon toga ponovno na Ustavnom sudu, pa opet na prvom ili drugom stupnju i tako unedogled. Banke se u međuvremenu mogu obratiti Europskom sudu za ljudska prava", naglašava Kolakušić koji nije pretjerani optimist.

Naime, Kolakušić podsjeća kako naši sudovi nerijetko mijenjaju svoju praksu i stajališta u ranijim odlukama pa je teško reći što nas u ovom predmetu još očekuje.

No jučerašnja potvrda Dobronićeve presude je povijesna i po Kolakušiću.

Povijesna odluka

"Radi se o jednoj od rijetkih kvalitetnih i utemeljenih odluka Visokog trgovačkog suda pa se nadam da će ista ostati na snazi te da će oštećeni građani napokon moći ostvariti moralnu i materijalnu satisfakciju", kaže Kolakušić na kraju.

Podsjetimo kako je jučer saborski zastupnik Goran Aleksić naglasio kako je za očekivati da velik broj dužnika neće pokrenuti sudske sporove, iako imaju pravo na novac. Riječ je o, procjenjuje se, 120 tisuća dužnika.

Ipak, radi se o jednostavnoj tužbi jer se poziva na kolektivnu presudu koja je obvezujuća za sve sudove.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara