Hoće li ekstremni desničari pobijediti na današnjim izborima na istoku Njemačke?

Hoće li ekstremni desničari pobijediti na današnjim izborima na istoku Njemačke?
Foto: EPA

NJEMAČKA bi se mogla suočiti s političkim potresom jer bi na današnjim izborima u dvjema saveznim državama ekstremna desnica mogla izroniti kao  vodeća politička snaga, a taj bi rezultat mogao destabilizirati najveće europsko gospodarstvo.

Pošto je kampanja u Brandenburgu i Saskoj završila u petak, izborne ankete ukazuju da je antiimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila rast u dvjema istočnim njemačkim pokrajinama.

Daljnji izborni rast AfD-a mogao bi predstavljati veliku prepreku političkim strankama, moguće gurnuvši vladajuće Kršćanske demokrate (CDU) udesno dok nastoje pobijediti glasače AFD-a.

Premda bi se AfD mogao pojaviti kao najjača državna politička snaga, ne očekuje se da stranka uđe u vladu. Ni jedna etablirana politička stranka nije željela koaliciju s AfD-om.

Pobjeda AfD-a na istoku mogla bi također biti prijetnja budućnosti koalicije kancelarke Angele Merkel sa strankom lijevog centra Socijaldemokratima (SPD) i izazvati sumnje prema kancelarkinoj nasljednici ministrici obrane Annegret  Kramp-Karrenbauer.

Još jedan pad potpore uzdrmanom SPD-u vjerojatno će ojačati stranačke čelnike koji pozivaju na regrupiranje prekidom koalicije s CDU-om.

No unatoč nizu borbi za vlast u njegovu vodstvu, mnogo nedavnih izbornih anketa pokazuje da je SPD u tijesnoj utrci s AfD-om u Branndenburgu da postane najveća stranka u parlamentu.

U Saskoj, koja je ključno njemačko gospodarsko središte, ekstremno desna stranka namjerava zbaciti vladu pod vodstvom CDU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara